Statele Pakistan, Maroc si Guatemala au fost alese vineri membri nepermanenti in Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2012-2013, informeaza Reuters.

Pentru a fi ales, un stat trebuie sa primeasca doua treimi din voturile statelor membre ale Adunarii Generale a ONU. Adunarea Generala dispune de 193 de membri, iar votul este secret.

Guatemala, care a candidat fara a avea un oponent, a obtinut 191 de voturi, Pakistanul a reusit sa treaca de primul tur cu minimul necesar de voturi - 129, in timp ce Maroc a primit 151 de voturi.

Urmeaza sa aiba loc si un al doilea scrutin, pentru desemnarea a inca doua locuri in Consiliul de Securitate al ONU. Unul dintre acestea este disputat in Africa, intre Togo si Mauritania, iar celalalt in Europa de Est, intre Azerbaidjan, Slovenia si Ungaria.

Consiliul este format din cinci membri permanenti, care au drept de veto (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia). Ceilalti zece membri sunt alesi in fiecare an in transe de cate cinci, pentru mandate de doi ani, fara posibilitate de reinnoire imediata.