Batalia pentru alegerile prezidentiale franceze din primavara lui 2012 a fost lansata dupa desemnarea, duminica, a candidatului socialist Francois Hollande, care a promis sa "reinvie farmecul visului francez", relateaza AFP. Acesta a fost imediat taxat de adversarii sai de dreapta drept lipsit de experienta si incapabil sa adopte decizii dificile.

Francois Hollande, 57 de ani, a fost ales in urma unor alegeri inedite, pe model american, care au mobilizat aproape trei milioane de simpatizanti de stanga, cu un avans considerabil in fata celuilalt finalist, Martine Aubry (56,6% fata de 43,4% in turul doi).

Rafinandu-si statura sa de candidat care reuneste oamenii, si in conditiile in care Martine Aubry a cerut socialistilor sa se alinieze in spatele lui, Hollande a intins mana ecologistilor si stangii extreme, de care va avea nevoie pentru castigarea celui de-al doilea tur al prezidentialelor, precum si centristilor care isi cautau inca strategia.

"Incerc sa reinviu farmecul visului francez, cel care a permis, pentru generatii de-a randul, in intreaga existenta a Republicii, credinta in egalitate si progres", a declarat acesta, subliniind ca singurii sai adversari sunt "dreapta si extrema dreapta".

Acest rezultat "este prima etapa a unui lung drum" si "nu ignor nimic din duritatea luptelor care ne asteapta", a adaugat acesta, dupa anuntarea rezultatelor.

Hollande devine astfel adversarul principal al lui Nicolas Sarkozy, care se afla la cel mai scazut nivel in sondajele de opinie, dupa patru ani si jumatate de presedintie, si analistii estimeaza ca aceasta clarificare din stanga scenei politice ar putea aduce noi procente in minus pentru actualul presedinte.

Nicolas Sarkozy, cel mai probabil candidat la alegerile din aprilie si mai 2012, va sustine o declaratie televizata despre criza economica in 24 octombrie.

Dar partizanii sai au lansat deja contraofensiva, preluand o parte din criticile adresate chiar de propria sa tabara: lipsit de experienta, indecis, reprezentantul unei "stangi slabe", constransa sa se alieze cu "sectarismul de stanga".

Francois Hollande creaza impresia "cuiva care are mari dificultati in luarea deciziilor dificile", a acuzat Jean-Francois Cope, liderul UMP, partidul lui Sarkozy.

Candidatul socialist, deputat si presedintele adunarii departamentale din Correze (centru), dar care nu a fost niciodata ministru, este un "capitan neexperimentat" caruia este periculos sa-i incredintezi "carma navei Frantei in furtuna mondiala economica si financiara", a afirmat numarul doi al UMP, Marc-Philippe Daubresse.

Martine Aubry, 61 de ani, care a fost numarul doi in guvernul lui Lionel Jospin (1997-2002), a folosit frecvent argumentul experientei sale in incercarea de a-si slabi adeversarii din alegerile primare, cu care impartaseste insa conceptiile unei stangi reformatoare, care accepta constrangerile bugetare si plaseaza justitia sociala in fruntea prioritatilor partidului.

Liderii majoritatii de dreapta cred insa ca va fi dificil pentru candidatul socialist sa nu-si dezamageasca, pe durata campaniei, atat partizanii de-mondializarii reprezentati de Arnaud Montebourg, cat si social-liberalii lui Manuel Valls sau adversarii energiei nucleare.

Deocamdata, UMP continua sa-si afiseze sustinerea pentru Sarkozy, candidatul sau "natural", in ciuda ingrijorarilor suscitate de cota slaba de popularitate de care se bucura.