"Protestul nostru nu a incalcat cu nimic legea. La miting, oamenii si-au cerut drepturile conform legii in vigoare - Statutul politistului. Oamenii si-au indeplinit o prerogativa constitutionala - libertatea de exprimare, nu au incalcat cu nimic legea", a declarat, luni, presedintele Federatiei Sindicatului National al Politistilor, Marian Gruia.

Liderul sindical l-a acuzat pe seful statului de faptul ca a facut "afirmatii deosebit de grave" la adresa MAI si ca "nu cunoaste articolul din Codul penal privind infractiunea de subminare a puterii de stat. Aceasta infractiune reprezinta o actiune armata de natura sa slabeasca puterea de stat sau actiuni de violenta savarsite de mai multe persoane".

"Mitingul nu a degenerat in nici cea mai mica ilegalitate acest protest spontan, pe parcursul traseului de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni. S-au luat toate masurile pentru ca situatia sa nu degenereze", a incheiat Marian Gruia.

Ce spune Codul Penal referitor la "actiunile impotriva ordinii constitutionale":

Art. 397. (1) Actiunea armata intreprinsa in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat se pedepseste cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ngreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.