Spitalul "Grigore Alexandrescu" a anuntat, marti, rezultatele anchetei in cazul copilului de 9 ani si 6 luni din Craiova, aflat in coma dupa ce a fost operat la institutia medicala din Capitala. Familia copilului reclama faptul ca doctorii nu ar fi fost pregatiti cu sange suficient pentru aceasta interventie, in timp ce medicii sustin ca ar fi vorba despre un caz foarte grav, venit de la Craiova cu un diagnostic gresit.

Iata comunicatul integral remis HotNews.ro:

"În jurul orei 22.00, comisia de anchetă instituită la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din București pentru a cerceta cazul copilului în vârstă de 9 ani și 6 luni din Craiova, aflat în stare de comă, a decis următoarele:

  • Înaintarea acestui caz, pentru analiză, Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor și respectiv Comisiei de Malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică
  • Din punct de vedere administrativ, suspendarea din responsabilitatea de Șef de Secție a Conf. Dr. Ioan Bâscă, pentru gestionarea deficitară a acestui caz complex, până la decizia comisiilor de competență superioară menționate.
  • Din punct de vedere administrativ, sancționarea cu avertisment a medicului anestezist, Dr. Cristian Tănase, având în vedere comunicarea insuficientă cu familia, în etapa postoperatorie.

Comisia de anchetă a fost formată din: Prof. Dr. Dan Mircea Enescu – managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Dr. Radu Bălănescu – director medical și Dr. Dan Găvruș - medic primar ATI".

Copilul a fost transferat saptamana trecuta de la Spitalul din Craiova cu diagnosticul de chist hidatic, insa medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala au constatat in urma investigatiilor ca, de fapt, era vorba despre o tumora la glanda suprarenala. Potrivit sefului Clinicii de chirurgie de la Spitalul "Grigore Alexandrescu", conferentiarul Ioan Basca, operatia a durat mai mult de trei ore si jumatate, medicul respingand acuzatia parintilor baiatului, ca echipa operativa nu ar fi fost pregatita cu sange suficient.

Acesta a explicat ca in timpul operatiei s-a produs o hemoragie, iar dupa trezire, desi o perioada copilul a respirat spontan (de miercuri pana duminica), au aparut semnele unei suferinte cerebrale.

In prezent, copilul este ventilat artificial, fiind in coma. Basca sustine ca baiatul de 9 ani a fost transferat din Spitalul din Craiova, unde ar fi putut fi operat, insa medicii de acolo nu si-au asumat riscul acestei operatii. Medicul a adaugat ca familia si-a dat consimtamantul pentru aceasta interventie, dar a precizat ca acest lucru nu aduce niciodata liniste unui chirurg.

Parintii copilului ii acuza, insa, pe medici de neglijenta, sustinand ca le-au vazut pe asistente alergand dupa sange si plasma, iar dupa operatia care a durat peste trei ore, copilul nu s-a mai trezit din anestezie: "Doctorii nu au fost pregatiti cu sange si nici nu ne-au comunicat ce se intampla. Am cerut sa-l trimita imediat in strainatate, dar ei au amanat".