Patriarhia Romana acuza scurgeri de informatii la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care ar duce o campanie de "denigrare a clericilor ortodocsi", reprezentantii Consiliului replicand ca institutia nu duce nicio campanie contra cuiva, cu atat mai mult contra unui intreg cult.

Intr-un comunicat remis luni agentiei NewsIn, Patriarhia Romana isi manifesta indignarea si dezaprobarea fata de implicarea CNSAS in campania de denigrare a clericilor ortodocsi "prin scurgerea de informatii indoielnice catre unii „mercenari mediatici” si alte persoane interesate sa umileasca si sa lovesca in slujitorii Bisericii inainte de pronuntarea instantei de judecata civila.

Gestul functionarilor Consiliului contravine specificatiilor legale, se argumenteaza in document, (OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii aprobata prin legea 293/2008), precum si cu deontologia functionarului public. "CNSAS continua sa se dovedeasca incapabil sa evalueze in mod obiectiv atitudinea clericilor ortodocsi fata de regimul comunist", este concluzia mentionata in document.

Patriarhia Romana aduce in discutie situatia Bisericii ortodoxe in comunism, cand, sustine documentul, "Biserica a fost singura institutie care nu s-a identificat cu ideologia ateista de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea - prin intermediul fostei securitati - a unor mijloace de presiune inimaginabile."

Patriarhia Romana taxeaza presupusele scurgeri de informatii din cadrul CNSAS ca fiind "o campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de cei deranjati de marea credibilitate a acesteia in viata poporului roman profund religios si aparator al valorilor crestine in fata atacurilor curentelor secularizante".

Acuzele aduse de Patriarhia Romana sunt vehement respinse de reprezentantii CNSAS, care spun ca activitatea Consiliului rezida in altceva, nu in instrumentarea unor campanii publice de denigrare."Nu ducem nicio campanie impotriva niciunei institutii in general, cu atat mai putin impotriva unui intreg cult. Daca este vorba despre documentele aparute in presa in ultima saptamana, acestea nu au fost date de CNSAS, ci de persoanele care le-au obtinut de la Consiliu in virtutea dreptului de acces la dosare", a argumentat pentru NewsIn Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS.

Subiectul legat de Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a revenit in actualitate saptamana trecuta, cand cotidianul "Evenimentul Zilei" a publicat un material cu titlul "Bartolomeu Anania, fata cu reeducarea", in care se afirma ca, potrivit unor fosti detinuti politici de la Aiud, Bartolomeu Anania a pactizat, in detentie, cu regimul comunist.