Comisiile parlamentare au avizat miercuri bugetele ministerelor Economiei, Justitiei, Transporturilor, Afacerilor Externe, Dezvoltarii si Turismului, Comunicatiilor. Avize favorabile au mai primit si bugetele CSM si SRI.

Bugetul Ministerului Justitiei este de 2,4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde lei reprezinta bugetul pentru instante, 150 de milioane de lei pentru aparatul propriu al ministerului, 138 de milioane de lei pentru Oficiul National Registrul Comertului si 712 de milioane de lei pentru Administratia Natioanala a Penitenciarelor si Institutul National de Expertiza Criminalistica, informeaza Mediafax. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca este "un buget de avarie", in conditiile in care este nevoie de finantare pentru pregatirea sistemului pentru implementarea noilor coduri.

CSM a obtinut suplimentarea bugetului pe 2010

Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, in unanimitate, proiectul de buget pentru 2010 al CSM, cu doua amendamente ale reprezentantilor Consiliului, informeaza NewsIn. Prin cele doua amendamente, se cer 926.000 de lei pentru cofinantarea unor proiecte PHARE si 1,2 milioane lei pentru formarea profesionala a magistratilor. Bugetul propus de Guvern este asadar suplimentat.

Teodor Baconschi, ministrul de Externe: Bugetul ne va permite functionarea la limita normalitatii

Comisiile parlamentare de politica externa au aprobat in unanimitate bugetul MAE pe 2010, care este de aproximativ 205 milioane euro, informeaza NewsIn. In cadrul dezbaterilor din Parlament pe tema proiectului de buget al Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2010, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca "bugetul ne va permite functionarea la limita normalitatii". Banii rezervati ministerului pe care il conduce va permite "atingerea obiectivelor strategice ale politicii externe si dezvoltarea conform angajamentelor asumate a retelei consulare", a explicat Baconschi, citat de Mediafax.

Ministrul a subliniat, insa, ca bugetul MAE depinde de variatiile de curs valutar, in conditiile in care 75% dintre plati se fac in valuta. Potrivit agentiei de presa citate, proiectul de buget al MAE prevede ca numarul maxim de posturi finantate in anul 2010 este de 2.568, iar fondul aferent salariilor de baza este de 161,73 milioane de lei, la care se vor adauga sporuri si indemnizatii, dar nu si plata orelor suplimentare.

Suma alocata de la bugetul de stat politicii externe pentru anul 2010 este de 613,22 milioane de lei. Acestei sume i se vor adauga aproximativ 230 de milioane de lei provenite din fonduri externe nerambursabile.

Bugetul prevazut pentru 2010 al SRI este de 957.201.000 lei, fata de executia preliminata pe 2009 de 958.726.000 lei. Acesta a fost avizat cu patru voturi "pentru" si un vot "impotriva", potrivit Mediafax.

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost si el avizat, suma fiind de 6,39 miliarde de lei pentru investitii in 2010, mai mica cu 31,8% fata de nivelul preliminat din 2009.

Bugetul Ministerului Dezvoltarii si Turismului a fost avizat favorabil cu 18 voturi "pentru" si 4 "impotriva". Ministrul Elena Udrea a declarat in cadrul audierilor ca "am solicitat Ministerului Finantelor un buget 5,8 miliarde de lei si am primit un buget de 2,6 miliarde de lei. Asta inseamna ca in anul 2010 cheltuielile aferente din bugetul de stat sunt mai mici cu 38% fata de bugetul initial al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei si mai mic cu 31% fata de bugetul ministerului asa cum a fost el rectificat, informeaza NewsIn.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale va avea in acest an un buget total 271.383.000 lei, potrivit NewsIn.