Institutul National de Hidrologie anunta ca ne asteapta un inceput de an cu multe precipitatii si posibile inundatii.Potrivit prognozei hidrologice realizate pentru intervalul ianuarie-martie 2010, in prima luna a acestui an se estimeaza ca regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe raurile din urmatoarele bazine hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Somes, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Arges, Ialomita, Bistrita.

Din cauza cantitatilor mari de precipitatii prognozate si a variatiilor mari de temperatura (perioade alternante de temperaturi negative cu perioade cu temperaturi pozitive diurne si nocturne, inclusiv in zona montana), se pot produce cresteri importante de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare, subliniaza hidrologii.

In luna februarie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe raurile din bazinele Viseului, Izei, Argesului si Ialomitei si mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sarat, Barlad si pe cele din Dobrogea.

In luna martie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe Viseu, Iza Tur si mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele Oltului inferior, pe Vedea, Putna, Rm. Sarat, Barlad si pe raurile din Dobrogea. Valori peste normalele lunare se vor inregistra pe Prahova.

In lunile ianuarie si februarie, formatiunile de gheata vor avea intensitati si extinderi variabile, mai ales pe raurile din zona de munte din nordul, estul si centrul tarii. In functie de evolutia temperaturilor si a precipitatiilor, formatiunile de gheata vor putea produce prin evolutia lor blocaje de gheturi pe unele sectoare de rau, cu variatii importante de niveluri, indeosebi pe unele rauri din bazinele hidrografice: Bistrita, Olt, Mures, Viseu, Iza si Somes.

In luna martie, formatiunile de gheata se vor diminua si vor fi chiar eliminate spre sfarsitul lunii, determinand cresteri artificiale de niveluri si debite, chiar cu depasirea cotelor de aparare pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii (in special pe Viseu, Iza, pe cursurile superioare si mijlocii ale Somesului, Muresului, Oltului, Bistritei si pe unii afluenti ai lor). De asemenea sunt posibile cresteri mai importante de niveluri si debite, cu depasirea cotelor de inundatie si atentie pe unele rauri din zonele de deal si munte, din cauza cantitatilor de precipitatii cu tendinta de excedent prognozate si cedarii apei din stratul de zapada.