Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pentru trimestrul I din 2009 sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici, informeaza NewsIn.

"Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are in vedere mentinerea la un nivel rezonabil a pretului gazelor naturale in perioada imediat urmatoare, fara a fi afectata securitatea si continuitatea in furnizare. Decizia ANRE are in vedere evolutia favorabila a cotatiilor la petrol si produse petroliere, ceea ce va determina scaderea pretului gazelor naturale din import incepand cu trimestrul I 2009", se mai spune in comunicat.

ANRE a decis sa amane ajustarea veniturilor reglementate si a tarifelor de distributie pentru 1 aprilie 2009, atunci cand acestea vor putea fi implementate fara a se afecta pretul la consumator. Tot de la aceasta data va incepe si recuperarea sumelor reprezentand diferentele de costuri de achizitie a gazelor naturale, respectiv diferenta dintre costul gazului inclus in preturile platite de consumatori in 2008 si costurile efective de achizitie justificate de operatori pe baza facturilor si a declaratiilor vamale. Recuperarea acestor sume se va realiza de asemenea fara modificarea pretului la consumator.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost inregistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.