Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de urgenta prin care se lanseaza proiectul-pilot de transferare a spitalelor catre autoritatile locale, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul a anuntat ca OUG prevede demararea in Capitala a unui proiect-pilot cu durata de un an in cadrul caruia spitalele - cu exceptia celor de urgenta - vor fi transferate de la Ministerul Sanatatii catre autoritatile locale, in special catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In functie de rezultate, proiectul-pilot se va extinde in toata tara.

"In municipiul Bucuresti se transfera unele unitati sanitare cu paturi, in continuare cele de urgenta ramanand, ca si cele de urgenta din judete, la minister si care nu se transfera", a declarat ministrul Nicolaescu.

Vor fi transferate catre autoritatile publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi din urmatoarele categorii: centre de sanatate, spitale comunale, orasenesti si municipale, unitati sanitare cu paturi din Capitala si din municipiile resedinta de judet. Consiliile locale si CGMB vor prelua atributiile privind managementul asistentei medicale, aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului - dar cu avizul conform al Ministerului Sanatatii si cu controlul modului de utilizare a fondurilor alocale spitalelor publice.

Criteriile in baza carora vor fi transferate unitatile sanitare cu paturi din Capitala vor fi detaliate intr-o hotarare de guvern, prin care va fi aprobata lista unitatilor transferabile. Hotararea va fi adoptata in 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare care vor trece la comunitatile locale, in functie si de rezultatele proiectului-pilot.