Asociatiile de pescari din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii intentioneaza sa actioneze in instanta statul roman dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta privind interzicerea partiala a pescuitului cu setci si ave, adica plase speciale de pescuit. Pescarii sustin ca masura i-a lasat fara mijloacele care le asigurau hrana, ingradindu-le astfel dreptul la munca si la alegerea libera a ocupatiei si locului de munca, ceea ce contravine Constitutiei Romaniei si Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. In replica, autoritatile spun ca masura a fost luata pentru limitarea braconajului si pentru cresterea productiei.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan, a declarat pentru HotNews.ro ca Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 5 martie 2008 interzice pescuitul cu setci si ave cu exceptia Dunarii, a bratelor ei si a Marii Negre. "Tocmai de aceea n-am interzis complet, pentru ca nu vrem sa-i lasam pe oameni in imposibilitatea de a-si asigura hrana. Dar asa cum pe complexul lagunar Razim-Sinoe sunt interzise setcile de aproape 40 de ani si se traieste din pescuit, la fel o sa poata trai si pescarii de pe lacuri, garle si japse", este de parere Stefan.

Il contrazice insa Haralambie Popora, presedintele Asociatiei de Pescari din comuna Crisan, judetul Tulcea, care a declarat pentru HotNews.ro ca situatiile sunt diferite. "La Razim pestele nu migreaza, e cu totul altceva. Eu am plantat scule fixe, cum zice legea acum, si am fost azi si m-am ales cu doua platici. Pot sa traiesc si eu si familia mea din asta? Sa vina domnul Stefan sa vada cum se pescuieste, ca de legi facute din birouri suntem satui. 90% din venitul pe care il producem noi e la setca", a declarat Popora.

In ceea ce priveste pescuitul pe Dunare, Popora spune ca setcile pot fi folosite doar aproximativ o luna pe an, in perioada in care "urca scrumbia". "In plus, pe canalele navigabile nu putem intra, ca sunt noua tari care au drept sa circule pe ele".

Metode de braconaj: la curent si la butelie

"Doar cei care nu vor sa stavilim braconajul nu sunt incantati de masura luata de Guvern", a mai declarat Gheorghe Stefan. El a adaugat ca setcile sunt cele mai folosite de braconieri pentru ca sunt usor de aruncat in caz de control. "Setca o bagi intr-o punga de un leu si-o arunci in tufe, sau ii dai drumul la fundul apei si nu mai poate demonstra nimeni ca ai braconat. Celelalte ustensile, insa, vintirele, talienele, sunt mult mai mari si plutesc", a afirmat presedintele ANPA, care estimeaza ca aproximativ 30% din productia de peste din Delta este vanduta la negru.

Haralambie Popora spune insa ca marea majoritate a braconierilor nu folosesc ustensilele obisnuite ale pescarilor, dar nu a vrut sa dea exemple. Printre metodele care au fost dovedite ca fiind folosite de braconierii din Delta sunt cele cu instalatii electrice, care curenteaza pestele pe o raza de cativa metri si cele cu butelii cu gaz metan, cu care se asfixiaza.

Popora a mai contrazis o afirmatie a sefului ANPA. Reprezentantul statului spune ca eliminarea setcilor va duce la o crestere a puietului. "In setca nu se prinde doar peste matur, iar pe cand vin pescarii sa-i culeaga tot ce s-a prins e mort. Daca e si puiet, nu-i mai poate da drumul inapoi. Asta afecteaza negativ populatia piscicola, iar asta se vede in productia anuala a pescarilor. Aceasta a scazut de la 16.000 de tone cat era in 1989, la 3.000 de tone cat a fost anul trecut", sustine Gheorghe Stefan.

Pescarul tulcean spune insa ca e aproape imposibil sa se prinda puiet intr-o setca ale carei ochiuri au 12-14 centimetri diametru. In ceea ce priveste productia, Popora spune ca anul trecut pescarii au facut 87% din cota stabilita de ANPA si ca in Delta "de cand e lumea si pamantul, peste a fost si peste va fi".

Peste 1000 de familii afectate de noile reguli

Problema pescuitului industrial in Delta Dunarii nu este una noua. In urma cu 2-3 ani, reprezentantii statului si pescarii au ajuns la un compromis, astfel ca au renuntat la setci in cele mai calduroase luni ale anului. In iulie si august, cand nivelul apelor scade mult, folosirea setcii era extrem de productiva, dar provoca dezechilibre la nivelul populatiei de pesti. "Nu ne-am gandit niciodata ca o sa interzica setca, mai ales ca discutasem si anul trecut despre asta", spune Poporan.

OUG 23/2008 prevede ca setcile (o plasa de lungimi variabile, prevazuta in partea inferioara cu greutati si in cea superioara cu plute) si avele (unealta formata din trei plase similare unei setci) nu mai pot fi folosite de pescarii din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii decat pe Dunare si bratele sale si in Marea Neagra.

Popora spune ca, in aceste conditii, singura varianta deja discutata de organizatiile de pescari este actionarea in instanta a statului roman, mai ales daca Parlamentul va adopta legea de aprobare a ordonantei de urgenta. Desi unii reprezentanti ai pescarilor au pomenit in ultimele zile si de varianta blocarii Canalului Sulina, Popora spune ca asta ar provoca probleme mari avand in vedere ca senalul navigabil este folosit de inca opt state.

Potrivit afirmatiilor lui Gheorghe Stefan, de masura luata de guvern sunt afectati aproximativ 1190 de pescari, marea majoritate fiind unici intretinatori ai familiilor din care fac parte.