Curtea de Justitie a Uniunii Europene a inceput marti audierile in cazul cetateanului roman Adrian Coman care incearca sa obtina rezidenta legala pentru sotul sau american, Clai Hamilton, scrieNew York Times. Acestia, cer, propriu-zis, recunoasterea casatoriei lor in Romania, casatorie oficializata la Brxelles in 2010. Daca instanta se pronunta in favoarea lor, impactul va fi considerabil pentru Romania, dar si pentru tarile din interiorul UE in care casatoriile homosexuale nu sunt oficiate si nici recunoscute, intrucat ar determina acordarea cuplurilor de acelasi sex, casatorite pe teritoriul UE, drept de sedere si de munca.

Marsul DiversitatiiFoto: Hotnews

Cazul, spun expertii, ar putea determina daca partenerii de acelasi sex ar putea avea cateva dintre aceleasi beneficii ca sotii heterosexuali in interiorul blocului UE, indiferent de pozitia tarilor privind casatoria intre persoane de acelasi sex.

"In fata Curtii am sustinut faptul ca libertatea de circulatie trebuie sa fie un drept aplicat in realitate pentru toti cetatenii, si nu unul imaginar cand vine vorba de persoanele gay. Asta inseamna ca o familie casatorita, formata dintr-un cuplu de acelasi sex, sa poata beneficia de prevederile Directivei 38/2004 privind libera circulatie si in Romania. Ca sa se poata intampla asta, autoritatile romane trebuie sa recunoasca faptul ca odata ce doi soti de acelasi sex si-au incheiat legal casatoria intr-un alt stat membru si ca au drepturi egale cu cele ale sotilor de sex opus privind sederea in Romania", a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care reprezinta familia Coman-Hamilton si Asociatia ACCEPT, arata un comunicat alONG-ului.

Efectiv, o decizie ar determina Romania si alte cinci tari - precum si orice tara care adera la Uniunea Europeana in viitor - sa acorde cuplurilor de acelasi sex, casatorite pe teritoriul UE, drept de sedere si de munca.

Pozitia ACCEPT a fost sustinuta de reprezentantii Comisiei Europene, care au participat la audiere. Acestia au subliniat faptul ca, in scopul aplicarii Directivei privind libera circulatie, trebuie recunoscute casatoriile incheiate oriunde in lume, inclusiv intre parteneri de acelasi sex. Comisia Europeana a aratat ca exista o evolutie clara in UE privind recunoasterea si protectia cuplurilor gay, avand in vedere ca 22 din 28 de state membre ofera fie casatorie, fie parteneriat civil, ca forma de reglementare juridica. Argumente similare a depus in scris si Olanda.

Adrian Coman si americanul Robert Claibourn Hamilton au contestat la Curtea Constitutionala prevederea din Codul Civil care impiedica recunoasterea casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate. Dupa mai multe termene, CCR a decis sa solicite un punct de vedere al Curtii Europene de Justitie in acest caz.