Omul de afaceri Beny Steinmetz, arestat saptamana trecuta, se confrunta in prezent cu acuzatii de folosire a unei afaceri imobiliare frauduloase din Romania pentru a finanta darea de mita, relateaza news.ro care citeaza Ynet News.

Anchetatorii dispun de marturii care sustin suspiciunile ca o afacere imobiliara frauduloasa din Romania a inclus transferul de fonduri ca mita, inclusiv 1,5 milioane de euro pentru sotia fostului presedinte al Guineei.

Potrivit informatiilor, care i-au fost prezentate magnatului, una dintre afaceri are legatura cu achizitia unui teren de la un om de afaceri israelian foarte important, scrie Ynet fara a preciza despre cine este vorba.

Terenul valora trei milioane de euro, dar anchetatorii afirma ca a fost cumparat cu noua milioane de euro. Restul de bani au servit ca "maruntis" pentru mituirea a diferiti oficiali din lume. Acestia au primit fondurile de la cumpartorul terenului, la ordinele lui Steinmetz.

"La o saptamana dupa ce politia a facut aceasta arestare intens mediatizata si a facut atat de mult zgomot despre o afacere de coruptie la nivel global, se pare ca tot ce are sunt suspiciuni privind valoarea unei afaceri imobiliare", a declarat avocatul Doron Rosenblum, care il reprezinta pe Steinmetz.

"Aceasta tranzactie imobiliara este complet legitima si nici faptul ca a existat, nici valoarea sa nu pot fi dezbatute", a adaugat Rosenblum.

Steinmetz a fost plasat vineri in arest la domiciliu timp de 15 zile.

Saptamana trecuta, Haaretz a scris ca arestarea lui Beny Steinmetz in Israel are legatura cu dosarul instrumentat in Romania care il vizeaza pe miliardarul israelian.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Siberstein si alti cinci oameni de afaceri au fost retinuti pe 14 august, in Israel.

Haaretz preciza ca cei retinuti sunt suspectati de fals, de uz de fals, de spalare de bani, de abuz de incredere, de obstructionarea justitiei, toate avand legatura cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, intr-un caz de coruptie, care implica zeci de milioane de dolari.

Mai exact, Steinmetz si asociatul sau ar fi platit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-si promova interesele de afaceri.

Si Steinmetz si Silberstein sunt implicati in dosare de coruptie si in Romania. Ambii sunt trimisi in judecata in dosarul retrocedarii unei suprafete din padurea Snagov si a Fermei Baneasa, in care sunt implicati si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, Dan Andronic, Paul de Romania.

In 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea in lipsa, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si complicitate la spalarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalarea banilor. Alaturi de ei, in acelasi dosar mai sunt implicati Shimon Shevez si Moshe Agavi.