Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani acuza Guvernul ca nu respecta prevederile programuluid e guvernare, in baza caruia a fost investit. Astfel, spun cercetatorii, pogramul precede o crestere a alocarilor catre cercetare, crestere care nu se regaseste in proiectul de lege aflat in dezbatere publica. "Solicitam Guvernului sa coreleze legea bugetului de stat cu programul de guvernare asumat. In caz contrar cerem demisia Guvernului", anunta Ad Astra intr-un comunicat de presa.

Cercetarea in RomaniaFoto: Agerpres

Ad Astra arata, in contextul lansarii in dezbatere publica a legii bugetului de stat pe 2017, ca Guvernul actual a fost investit pe baza unui program de guvernare care prevede: "Cresterea bugetului alocat cercetarii cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distributii bugetare echilibrate, destinate sustinerii atat a cercetarii aplicative si inovarii, a cercetarii fundamentale si de frontiera, cu accent pe domeniile de specializare inteligenta/cu potential de crestere." (sursa)

Or cresterea notata in programul de guvernare nu se regaseste in proiectul de lege aflat in dezbatere publica, spun cercetatorii.

"Dimpotriva, Ministerului Cercetarii si Inovarii ar urma sa-i fie alocat un buget cu 2,78% mai mic fata de cel din 2016, iar estimarile pentru anii 2018-2020 sunt de asemenea in scadere", arata Ad Astra.

Asociatia cercetatorilor solicita Guvernului sa coreleze legea bugetului de stat cu programul de guvernare asumat. "In caz contrar cerem demisia Guvernului".