Un miting de amploare este asteptat sa aiba loc sambata la Targu Secuiesc, in semn de solidaritate cu Beke Istvan Attila, arestat preventiv dupa ce a fost acuzat ca a incercat sa detoneze, de Ziua Nationala a Romaniei, un dispozitiv exploziv improvizat. Potrivit presei maghiare si surselor HotNews.ro, mitingul este organizat in principal pe Facebook si de organizatia 64 de comitate, din care facea parte si Beke Istvan Attila. Pe de alta parte, tot pe Facebook sunt anuntate actiuni de protest programate duminica in fata sediului Ambasadei Romaniei de la Budapesta. Joi seara au iesit aproape 1000 de oameni la Targu Secuiesc iar miercuri circa 500.

La mitingul de sambata de la Targu Secuiesc sunt asteptati participanti din toata secuimea. Potrivit surselor HotNews.ro, au existat solicitari de autorizare pentru mitinguri de solidaritate si in Sf. Gheorghe, insa acestea au fost retrase.

La mitingul de joi, cand au iesit in strada aproape o mie de oameni, participantii au aprins artificii in fata sediului politiei si au strigat "Aici e bomba!" si au cantat imnul secuiesc.

Potrivit Mediafax, la mitingul de joi, participanii au scandat numele lui Beke Istvan Attila, dar si "Lasati-l in libertate, nu suntem teroristi", "Dreptate pentru Istvan", "Puneti-l in liberate", "Si maine venim si vom fi tot mai multi", "Beke Istvan e nevinovat", dupa care au plecat, in coloana, catre Primaria Targu Secuiesc, unde s-au oprit si i-au cerut primarului Bokor Tibor sa iasa in fata multimii.

Totodata, i-au strigat edilului: "Sa iasa primarul", pe care l-au numit "tradator de tara" si "sa plece (primarul - n.r.) la Medias, de unde a venit", iar alte scandari au fost "Suntem azi aici si vrem dreptate", "Cautam dreptate".

Potrivit Mediafax, Lozinci precum: "Tradator de tara" au fost strigate si la adresa presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor.

Manifestantii au avut si un mesaj pentru mass-media nationala. Astfel, pe doua pancarte negre, manifestantii au scris cu litere albe: "Rusine, mass-media romaneasca, iarasi manipulare, nu pierdeti nicio sansa sa instigati la ura impotriva comunitatii maghiare. Cine-si va cere scuze?" si "Suntem maghiari, condamnam violenta, terorismul, dar si manipularea".

De la primarie, manifestantii au plecat catre sediul Politiei, numarul acestora crescand pe parcurs la circa 800.

"Aici este o bomba", "Beke este nevinovat", "Dreptate pentru Beke Istvan" si "Mass-media romaneasca este minicnoasa" si "Cine este maghiar, este cu noi", au scandat participantii in fata sediului Politiei.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti noapte, propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost facuta in 23 octombrie de catre Serviciul Roman de Informatii, care a aratat ca membri ai organizatiei autohtone din judetul Covasna a gruparii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate", ai carei lideri se afla in contactul direct al coordonatorilor formatiunilor ungare extremiste

"Miscarea pentru o Ungarie mai buna" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" - recunoscuta de catre Oficiul pentru Protectia Constitutiei din Ungaria drept structura cu profil terorist - desfasoara, in scopul ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, actiuni impotriva ordinii constitutionale de natura a pune in pericol securitatea nationala.

Pe teritoriul Romaniei activeaza HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologica si modelul actional respecta tiparul miscarii ungare, presedinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. In prezent, HVIM activeaza in Romania pe raza judetelor Cluj, Covasna, Harghita si Mures.

Miscarea radicala, al carei nume se refera la numarul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, inainte de Tratatul Trianon, a avertizat ca, din cauza "calomniilor absurde", se va adresa tribunalelor internationale, presei internationale si organizatiilor pentru drepturile omului.

Beke Istvan, acuzat de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive, este in arest preventiv, dar decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, contestatia urmand sa fie judecata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.