Cateva sute de persoane din Targu Secuiesc au participat joi dupa-amiaza la un miting de sustinere a liderului organizatiei locale a 'Miscarii tinerilor din cele 64 de Comitate' - HVIM, Beke Istvan Attila, care a fost arestat preventiv marti, pentru 30 de zile, fiind suspectat ca ar fi intentionat sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat pe raza acestui municipiu, in timpul manifestatiei organizate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, anunta Agerpres.

Pe parcursul mitingului, care a durat aproximativ doua ore, manifestantii si-au exprimat solidaritatea cu Beke Istvan, scandandu-i numele, dar si diverse sloganuri, precum 'Adevarul' si 'Nu suntem teroristi'.

Un miting similar, la care au participat un numar mai mic de persoane, a avut loc miercuri dupa-amiaza la Targu Secuiesc, participantii organizandu-se pe retelele de socializare. Acestia intentioneaza sa continue manifestatiile si in zilele urmatoare.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu, a declarat ca mitingurile nu au fost autorizate, dar ca acestea s-au desfasurat in mod pasnic, neinregistrandu-se incidente.

Imagini de la mitingul de miercuri:

Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti seara, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetateanul roman de etnie maghiara retinut de procurorii DIICOT in legatura cu intentia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc. Beke este acuzat de savarsirea infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea si combaterea terorismului.

Potrivit unor surse judiciare, la perchezitiile efectuate de procurori au fost gasite la un poligon de antrenament air soft de langa Covasna materiale pirotehnice si electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre si care sunt interzise pentru detinere. Astfel, au fost gasite 400 materiale pirotehnice de categoria III si categoria II, dispozitive electronice de initiere temporizare a impulsurilor electronice, precum si dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte si amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru detinere, au mai mentionat sursele citate.