Beke Istvan a declarat in fata procurorilor DIICOT ca discutiile interceptate de SRI in care se planuia confectionarea unui dispozitiv exploziv improvizat si detonarea in public, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc, sunt "prostii" si ca nu intentiona sa faca asa ceva, informeaza Mediafax.

Beke Istvan AttilaFoto: Agerpres

Anchetatorii au aratat, in referatul prin care au propus arestarea preventiva a lui Beke Istvan, ca acesta nu a recunoscut faptele de care este suspectat.

"Cu ocazia audierii, dupa ce a luat la cunostinta de continutul invinuirii ce i se aduce, suspectul Beke Istvan a avut o atitudine nesincera, sustinerile acesta fiind infirmate de materialul probator administrat in cauza", noteaza anchetatorii in documentul citat.

Conform anchetatorilor, in 10 octombrie, in judetul Covasna a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Targu Secuiesc, cel care a facut propunerea spunand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens.

Astfel, arata procurorii DIICOT, "constient fiind de faptul ca autoritatile se afla in posesia continutului discutiilor purtate in mediul ambiental in data de 10 octombrie, suspectul Beke Istvan Attila a incercat cu ocazia audierii sa confere un caracter neserios (ᅡprostiiᅡ) actului de planificare a activitatilor ce vizau realizarea, amplasarea si detonarea in public, pe raza municipiului Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI)".

Conform anchetatorilor, logica unei astfel de sustineri este contrazisa de folosirea unui limbaj codat prin utilizarea spre exemplu a cuvantului "pizza" spre a desemna dispozitivul exploziv improvizat ce urma a fi confectionat.

Totodata, se mai arata in referat, "caracterul serios al discutiei din data de 10.10.2015 rezulta din complexitatea planului infractional pus la cale de participanti care implica folosirea de dispozitive pirotehnice si electronice gasite cu ocazia perchezitiilor efectuate in cauza".

Procurorii mai sustin ca "preocuparea si ingrijoararea manifestata de participanti exprimata in momentul efectuarii perchezitiilor la domiciliul suspectului Beke Istvan Attila, dovedita prin cuprinsul notelor de redare a convorbirilor telefonice purtate intre acestia in seara zilei de 30 noiembrie, probeaza dincolo de orice dubiu caracterul serios al planului infractional elaborat".

Conform documentului citat, "in realizarea aceluiasi obiectiv suspectul Beke Istvan Attila a refuzat sa precizeze identitatea acelor participanti la intalnirea din data de 10 octombrie, a caror pozitie in cazul unei eventuale audieri nu o putea controla in lipsa posibilitatii de comunicare cu acestia, asumandu-si-i doar pe xxxxx".