Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat marti ca in sedinta de miercuri a Guvernului va fi prezentata o situatie a preturilor la alimente si a actiunilor ce pot fi luate pentru ca reducerea TVA sa se vada si in preturi.

Daniel ConstantinFoto: Agerpres

Declaratiile au fost facute in cadrul unei intalniri la care au participat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu si reprezentanti ai altor institutii de stat, dar si ai retailerilor.

“Maine trebuie sa prezentam in Guvern un raport cu toate informatiile pe care le avem in pana acest moment, dar si care vor fi actiunile din perioada urmatoare, astfel incat sa ne asiguram, sa asiguram cetateanul ca, intr-adevar, efectul reducerii TVA se va simti si la beneficiarul final”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul agriculturii a spus ca raportul va contine date statistice de la INS, pe baza carora se va face o analiza a evolutiei preturilor pentru prima parte a lunii aprilie si a adaugat ca analiza va continua si cu datele ce vor veni si in perioada urmatoare.

Daniel Constantin a explicat ca in raport va fi prezentat ce fac celelate institutii ale statului, "dar si cateva exemple pozitive si cateva negative”.

Acesta a multumit "anumitor lanturi de magazine care au luat decizii extrem de importante si pe care le vom analiza chiar astazi”. "

Una dintre masuri, care pe mine m-a bucurat foarte tare si care a fost luata de un anumit lant de magazine este aceea de a ingheta preturile”, a spus ministrul.

"Cred ca e un efect si o masura foarte buna, cetateanul, cred ca va castiga in felul acesta incredere ca de la 1 iunie vom avea acea reducere de pret”, a subliniat Constantin.

Ministrul a acuzat insa ca sunt sunt “si exemple mai putin bune”, dar nu in privinta unor scumpiri, ci “sub aspectul transparentei” si a adaugat ca majoritatea retailerilor "au fost deschisi la solicitarile institutiilor statului”, dar nu toti".

"De aceea am spus ca dincolo de alte sanctiuni pe care le asteapta, in special cetatenii, cred ca primul lucru pe care putem sa-l facem este acela de a da un exemplu negativ acolo unde vom identifica practici, n-as spune ilegale, dar incorecte, vizavi de cresteri de preturi in aceasta perioada pentru ca odata cu reducerea TVA sa revina la preturile avute anterior”, a mai spus Daniel Constantin.

In cadrul aceluiasi eveniment, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca masurile luate de Guvern, in special cea de reducere a TVA pentru alimente trebuie "sa se vada la nivel de produs”. “Este important ca aceste masuri sa se simta la nivel de cetatean”, a spus Teodorovici.