Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a avertizat miercuri ca datele personale trebuie oferite cu mai multa prudenta, potrivit Agerpres.

"Oamenii ar trebui sa fie mult mai prudenti cand isi ofera datele personale, pentru ca nu este o gluma, se cunosc cazuri de oameni condamnati prin alte tari, un domn de la Constanta a fost condamnat in America, fara ca el sa fi fost vreodata in America, pentru fapte comise in America, cineva i-a furat identitatea, deci nu este o gluma", a aratat presedintele CCR la Simpozionul "Ziua Europeana a Protectiei Datelor".

El considera ca tema referitoare la datele cu caracter personal va genera o dezbatere in societate.

"Este un subiect important, lumea va vorbi mult despre asta de aici incolo, eu am mai spus-o, vor regreta ca s-a dezvoltat asa de mult comunicarea aceasta on-line, intr-o lume globalizata este foarte important sa se aiba grija de datele fiecaruia", a mai spus Zegrean.

La randul sau, vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu a aratat ca aceasta camera a Parlamentului are atributii in ceea ce priveste ANSPDCP.

"Ar trebui sa consolidam acea parte a atributiilor noastre cu privire la dezbaterea, atenta, serioasa, cu timpi afectati in mod corespunzator, a rapoartelor acestei institutii, numai asa va creste si calitatea activitatii noastre si ne vom exercita si aceasta pozitie, care este extrem de importanta intr-un astfel de context", a declarat Cristian Dumitrescu.

El a spus ca subiectul protectiei datelor cu caracter personal este unul foarte important, care ar trebui sa preocupe mai mult societatea, deoarece acest subiect ii priveste in mod direct pe cetateni.

"Prioritatile unui astfel de cadru legislativ sunt crearea unui set unic de reguli privind protectia datelor, valabil in toata Europa, care va inlocui cerintele administrative inutile pentru companii, aducand economii in afaceri de aproximativ trei miliarde de euro. Sunt anumite mecanisme care implica pentru mediul de afaceri extraordinar de multe cheltuieli. De asemenea, reducerea birocratiei prin introducerea unui ghiseu unic pentru afaceri care sa intre in contact cu autoritatile de reglementare este un alt obiectiv pentru cele 27 de tari din UE", a mai spus vicepresedintele Senatului.