Un nou drog periculos starneste interesul tinerilor din Romania, insa zeci dintre ei au ajuns la spital din cauza acestuia. Botezat "Foita de cafea", drogul este o combinatie intre o substanta etnobotanica, despre care se crede ca provine din China, si cafea, scrie Cuget Liber.

Insa, potrivit specialistilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta, citati de publicatia locala, cafeaua este utilizata doar pentru a schimba gustul chimicalelor din substantele psihoactive si pentru ca... miroase bine!

"De fapt, este vorba despre doua combinatii. Pe de o parte, intre tutun, substanta cu proprietati psihoactive si cafea, macinata sau boabe strivite, care se fumeaza. Pe de alta parte, se combina o bautura energizanta, vodca, substanta psihoactiva si, optional, se adauga cafeaua. Cafeaua este utilizata pentru a-i schimba gustul si pentru ca ascunde mirosul caracteristic al substantelor psihoactive", a explicat comisarul sef Cristian Marius Oprisan, seful CPECA Constanta.

Singurul efect pe care-l are cafeaua asupra organismului este faptul ca inteteste bataile inimii, considera specialistii. In schimb, noua substanta etnobotanica este cea care pune in pericol viata consumatorilor. "Daca in cazul heroinei, cocainei sau marijuanei se stie care sunt efectele asupra organismului, in cazul substantelor noi cu proprietati psihoactive acestea sunt necunoscute. Compozitia lor chimica este modificata in permanenta, astfel ca si efectele asupra organismului sunt altele, de la o substanta la alta", a adaugat comisarul sef Oprisan.

Ziarul de Iasi semnala zilele trecute ca numarul de tineri ieseni ajunsi la Urgente in urma consumului de droguri "artizanale" este intr-o crestere alarmanta. Potrivit autoritatilor ce supravegheaza fenomenul consumului de droguri in randul minorilor, cele mai noi metode alese de tineri sunt "foita de cafea" sau "foita de argint", amestecate direct cu tutunul din tigara, dar si amestecul de prafuri cu alcool. Cele doua metode sunt si cele mai rapide, substantele ajungand in timp record la creier.

"Foita de argint" este derivata din "foita de cafea", drog aparut pe piata in cursul lunii martie. Achizitia noului drog se face de regula prin internet sau prin persoane cunoscute consumatorului. Dependenta apare dupa 2-3 doze, tratamentul fiind foarte dificil.

"Drogul afecteaza sistemul nervos, manifestandu-se prin tremuraturi, pierderea increderii in sine si alte simptome de acest tip. Din pacate, nu s-a gasit inca o substanta de substitutie, ceea ce complica lucrurile", spune Romica Ichim, seful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi, citat de Ziarul de Iasi.

"Problema care ne ingrijoreaza este numarul de tineri ajunsi de la inceputul anului la Urgente. Este vorba de 200, dar acestea sunt varfurile, cei care au cazut si au ajuns la spital. Ganditi-va cati misuna pe langa! Cresterea este vizibila, din aceasta cauza noi nu mai avem resurse umane suficiente si redirectionam tinerii spre alte ONG-uri care se ocupa cu prevenirea. Interesant este faptul ca aceasta tendinta s-a dezvoltat in mediul rural: tinerii se drogheaza cand sunt la bunici. Acum, in Iasi, este o aparenta liniste, insa nu este deloc asa", a mai declarat Romica Ichim.

Cuget Liber aminteste ca, anul trecut, in tara noastra au fost depistate de oamenii legii 30 de noi tipuri de etnobotanice, iar la nivelul Europei, 72 de astfel de substante. De asemenea, mai mentioneaza publicatia citata, saptamana viitoare, in perioada 1 - 5 septembrie, voluntarii de la CPECA Iasi, unde a fost descoperita pentru prima data folosirea acestui nou drog, se vor afla pe litoral, in Vama Veche, unde vor desfasura o campanie antidrog, atat in privinta acestui drog, cat si a celorlalte aflate pe piata neagra.