Analiza HotNews.ro

De ce risca Romania sa piarda peste 1,7 miliarde de euro bani europeni si chiar sa-i plateasca din propriul buzunar daca nu termina la timp autostrazile si modernizarile de cale ferata

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 6 aprilie 2014, 20:21 Actualitate | Esenţial


Infrastructura rutiera, in blocaj
Foto: Forum peundemerg.ro
Romania risca sa piarda peste 1,7 miliarde de euro finantare nerambursabila europeana pe infrastructura si sa plateasca aceasta suma chiar din buzunarul propriu daca nu reuseste sa termine mai multe lucrari feroviare si tronsoane de autostrazi pana la finalul anului 2015. "Da, riscam acest lucru", recunoaste ministrul Dan Sova, care da insa asigurari ca lucrarile vor fi gata inainte de momentul limita. Si asta desi, oficial, din cauza tergiversarilor institutionale, termenele contractuale de finalizare pentru autostrazile in cauza sunt abia in 2016, iar lucrarile la calea ferata inregistreaza intarzieri masive.

Care este miza?

Romania a reusit pana in prezent sa absoarba mai putin de o treime din cele circa 4,3 miliarde de euro - fonduri europene nerambursabile - puse la bataie pentru proiectele de infrastructura. Uniunea Europeana insa ne-a acordat o extensie de inca doi ani peste perioada exercitiului financiar 2007-2013, doar-doar vom reusi sa mai realizam si alte proiecte si sa ridicam rata de absorbtie. (detalii aici despre regula N+3)

Singura conditie? Proiectele incepute si finantate pe bugetele 2007-2013 trebuie terminate pana pe 31 decembrie 2015. In caz contrar, decontul intregilor lucrari pe bani europeni nu va mai fi posibil si vom ramane sa platim intreaga factura din buzunarul propriu, nu doar cei 15% cat ar fi insemnat contributia nationala pe langa fondurile europene nerambursabile.


"Programul Operational Sectorial de Transport dispune de un buget  aprobat de aproximativ 4,288 miliarde euro din care s-a absorbit până în prezent suma de aproximativ 1,369 miliarde euro, cu o rata de absorbtie de 32,6%, rezultând că mai există un rest de absorbit de 2,919 miliarde de euro [n.r. pe 2014 si 2015] cu rată medie anulă de absorbție de 1,4595 miliarde de euro".
 
[Document Autoritatea de Management POS-T, 28 martie 2014]
In aceasta situatie de risc se afla in principal mai multe lucrari de infrastructura feroviara si tronsoane de autostrazi, toate aflate in intarziere sau cu termenele contractuale de finalizare tocmai in 2016. In total, vorbim de peste 2 miliarde de euro din care aproape 1,78 miliarde de euro reprezinta fondurile UE.

1,78 de miliarde de euro pe care Romania risca sa ii piarda si sa fie nevoita sa ii plateasca din bugetul propriu. Acesti 1,78 miliarde de euro reprezinta mai mult chiar si decat tot ce a reusit Romania sa absoarba din fondurile europene pe transport din 2007 si pana in prezent.


Ce spune ministrul Dan Sova?

Pe hartie miza este enorma. Sunt, insa, autoritatile la curent cu acest risc? Il recunosc?

"Da, riscam acest lucru", a raspuns Dan Sova intr-o conferinta de presa la Ministerul Transporturilor, atunci cand a fost intrebat de pericolul pierderii banilor pe autostrazile finantate de UE daca acestea nu vor fi gata pana pe 31 decembrie 2015. 

"Problema este ca si companiile care nu termina risca sa ne recuperam banii de la ei. Pentru bunul si simplul motiv ca ele trebuie sa termine cel mai tarziu in octombrie 2015", a continuat ministrul Sova.

Cu toate acestea, cifrele oficiale il contrazic pe ministrul de la Transporturi. Toate autostrazile in discutie au termen contractual de finalizare in 2016, iar pentru unele loturi nici macar pana la acest moment nu s-au incheiat procedurile de achizitie publica, urmand ca abia apoi sa discutam despre 22 de luni contractuale pentru proiectare si executie.

"Sunt 4 luni de proiectare si 18 luni de realizare, numai ca lucrarile incep mai repede", justifica ministrul Sova. "Nu se sta 4 luni in proiectare. Termenul este foarte lung. Ele se vor realiza mai repede, se vor realiza in interiorul termenului".

Reporter: "Si daca nu se vor realiza la timp?"

Dan Sova: "Nu au cum sa nu se realizeze in interiorul termenului."

Datele oficiale il contrazic: 5 contracte de autostrazi au termen de finalizare in 2016. Valoarea? Peste 800 milioane de euro   

Autostrada Lugoj - Deva (loturile 2,3,4)
Foto: Hotnews
In prezent, patru loturi din autostrada A1 sunt contractate si ar trebui sa fie beneficieze de fondurile europene extinse pana in 2015. Cu toate acestea, loturile au fost contractate cu mare intarziere, la finele anului 2013, la mai bine de un an si jumatate de la startul licitatiei.

Din acest motiv, termenele contractuale pentru finalizare au fost impinse spre mijlocul anului 2016, dupa momentul critic - 31 decembrie 2015 - in privinta pierderii fondurilor europene.

Concret, vorbim despre tronsoanele de autostrada Timisoara-Lugoj Lot 2 (25,6 km) si Lugoj-Deva Lot 2,3,4 (72 km).

Info CNADNR - termene finalizare autostrazi
Foto: Hotnews
Informatiile vin pe cale oficiala chiar de la Compania Nationala de Autostrazi. (Vezi poza alaturata cu raspunsul CNADNR)

Pe langa aceste loturi de autostrada deja contractate, in discutia privind riscul pierderii finantarii europene intra si cei 70 de kilometri de pe A10 Sebes-Turda (4 loturi).

In cazul acestei autostrazi, contractele inca nu au fost semnate, avand in vedere ca rezultatele licitatiei sunt in continuare contestate in instanta. Chiar si asa, din documentele oficiale ale licitatiei publice reiese un termen de finalizare de 22 de luni din momentul semnarii contractului (4 luni proiectare si 18 luni executie).

Cum acest contract nu s-a semnat, matematic, toate loturile de pe A10 Sebes-Turda au un termen de finalizare care depaseste momentul critic 31 decembrie 2015.

(Detalii exacte despre aceste loturi de autostrazi, in tabelele de mai jos.)

De ce s-au acumulat intarzieri si cine e de vina?

In cazul autostrazilor Timisoara - Lugoj (Lot 2) si Lugoj-Deva (loturile 2,3,4), guvernele Ponta au intrecut orice record negativ privind intarzierea licitatiilor.

Practic, de la lansarea licitatiei si pana la semnarea finala a contractului a durat mai bine de 18 luni, iar intarzierea cea mai mare s-a acumulat in perioada de evaluare a ofertelor: mai bine de noua luni. (detalii aici)

In ceea ce priveste autostrada A10 Sebes-Turda, cea pentru care inca nu s-au semnat contractele pe niciun lot, intarzierele cele mai mari vin ca urmare a contestatiilor din instanta.

In aprilie 2013 Comisia Europeana a acceptat autostrada in cadrul finantarii nerambursabile, in iulie s-a lansat licitatia, insa ofertele finale au fost depuse abia in luna noiembrie. In decembrie, intr-un timp record, autoritatile au desemnat castigatorii, insa din acel moment si pana in prezent soarta contractelor se deruleaza in instanta de judecata, acolo unde au fost depuse numeroase contestatii de catre firmele participante.

Cat de buni suntem la a termina autostrazile mai devreme? 

Chiar si daca termenele de finalizare depasesc data care duce la dezangajarea fondurilor europene, cat de realist este scenariul finalizarii autostrazilor inainte de termen?

In teorie putem spune ca orice este posibil, insa practica din ultimii ani ne-a demonstrat ca doar un singur tronson de autostrada a fost inaugurat inainte de termen. Un tronson cu o lungime mai mica de 10 km si aflat intr-o zona de campie. Este vorba despre lotul 1 din Timisoara - Lugoj (Timisoara by-pass), finalizat in octombrie 2012, cu sase luni inainte de termenul contractual.

In rest, toate celelalte autostrazi finalizate sau inca aflate in lucru au acumulat intarzieri notabile. Cel mai elocvent exemplu este lotul 3 din autostrada Sibiu-Orastie, un lot care deja a acumulat mai bine de 18 luni intarziere din cauza unor alunecari de teren si care ar putea fi gata in intregime in luna noiembrie a acestui an, in cel mai bun caz.

In rest, celelalte loturi din Orastie-Sibiu, o autostrada realizata pe teren deluros, au fost finalizate cu o intarziere de "doar" opt luni.

Astfel, trebuie sa amintim ca in afara de Timisoara - Lugoj (Lot 2) care strabate o zona de campie, celelalte tronsoane (Lugoj-Deva lot 2,3,4 si A10 Sebes-Turda) sunt proiectate pe zone cu relief de deal si chiar de munte.

Situatia pe caile ferate: Peste un miliard de euro in proiecte care au intarzieri notabile 

Lucrarile feroviare pe Coridorul IV - Document Jaspers
Foto: Jaspers
In ceea ce priveste proiectele de infrastructura feroviara finantate prin fonduri europene nerambursabile, miza financiara este si mai mare. Vorbim de proiecte de modernizare a Coridorului IV Feroviar intre Sighisoara si frontiera de vest de la Curtici (Arad) care ajung la circa 1,23 miliarde de euro din care mai bine de 1,045 miliarde sunt bani europeni.

Totate proiectele risca sa nu fie terminate pana in 31 decembrie 2015, asta desi, spre deosebire de situatia autostrazilor, aproape toate datele contractuale de finalizare sunt cu mult inainte de finele lui 2015.

In privinta acestor proiecte feroviare vorbim insa despre niste intarzieri enorme, contracte care nu sunt realizate nici pe un sfert pana in prezent, desi au trecut chiar si mai bine de doi ani de la semnare.

Intr-un singur caz, cel care presupune "Executia lucrarilor de constructii si instalatii (exclusiv ERTMS, GSM-R, Centralizarea electronica) Sectiunea 3: Coslariu - Simeria. Lot 1 - Simeria - Vințu de Jos", contractul are termen oficial de finalizare la mijlocul anului 2016, deci la o data care depaseste cu bine momentul dezangajarii fondurilor europene pe exercitiul fiannciar 2007-2013.

Chiar daca pentru majoritatea lucrarilor feroviare in discutie termenele oficiale se incadreaza in limitele de siguranta, expertii europeni avertizau in luna noiembrie 2013 despre intarzierile majore acumulate, indicand un termen de intarziere mediu de circa 12-18 luni. (DOCUMENT JASPERS)

Aceasta intarziere, in cazul in care timpul pierdut nu poate fi recuperat in teren in urmatorul an, inseamna practic finalizarea proiectelor dupa momentul dezangajarii si pierderea fondurilor europene nerambursabile.

Solutiile propuse de autoritati: monitorizari lunare si etapizarea proiectelor

Daca in privinta masurilor de prevenire a pierderii fondurilor europene in cazul proiectelor ce ar putea sa nu fie gata la timp ministrul Dan Sova s-a multumit doar sa nege riscul, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Transport (AM POST) a transmis la finele lunii martie o instructiune catre beneficiarii de fonduri europene pe infrastructura "privind unele masuri pentru fazarea proiectelor aflate in implementare (...) in vederea evitarii riscului de decomitere [n.r. pierdere a fondurilor europene]". (DOCUMENT - Instructiune transmisa de AM POST)

Documentul a fost intocmit "intrucat exista proiecte care prezinta riscul sa nu se finalizeze din punct de vedere al implementarii in perioada de programare 2007-2013", potrivit autoritatii. (DOCUMENT 2)

 
"Beneficiarii POS Transport care nu respecta termenele pentru fazarea tehnologica a proiectelor stabilite prin prezenta instructiune isi asuma responsabilitatea pentru finantarea proiectelor in curs de implementare dupa data de 31 decembrie 2015 din bugetul propriu si pe cheltuiala acestora, fara a fi angrenate cheltuieli din bugetul de stat"
 
[Document Autoritatea de Management POS-T, 28 martie 2014]
„Pentru perioada anilor 2014 şi 2015 sunt necesare o serie de măsuri de monitorizare a proiectelor cu finanţare din POS Transport, pentru a evita pe cât posibil pierderile generate de riscul de decomitere [ n.r. pierdere a fondurilor], dar şi pentru a asigura imple­mentarea proiectelor de infrastructură în transport cu impact asupra dezvoltării României pe termen mediu şi lung“, se arată în documentul AM POST.

Practic, AM POST, in documentul oficial, vorbeste despre o fazare tehnologica a proiectelor astfel incat sa se incadreze atata in perioada de finantare 2014-2015, cat si mai departe dupa 2016. In acest sens, propunerile de fazare a proiectelor vor fi facute de catre beneficiarii proiectelor catre AM POST pana in octombrie 2015, urmand ca pana in martie-iunie 2015 oficialii romani impreuna cu cei ai Comisiei Europene sa aprobe fazarea proiectelor.

In plus, in instructiunea AM POST, beneficiarii proiectelor de infrastructura sunt obligati ca pana in 7 aprilie sa realizeze o monitorizare a tuturor proiectelor si sa intocmeasca situatia riscurilor privind fondurile europene. In documentul AM POST se precizeaza ca beneficiarul proiectului declara pe proprie situatia in situatia in care constata ca nu exista riscuri de implementare. care pot duce la dezangajarea fondurilor.

TABEL 1: Autostrazi finantate cu bani europeni, cu termenele de finalizare dupa 31 decembrie 2015 


Autostrada

Constructor

Valoare (fara TVA)

Termen de finalizare*

A1 Timisoara – Lugoj,

Lot 2


Tirrena Scavi SpA

423,3 milioane de lei

(cca. 94 milioane de euro)


10.07.2016

A1 Lugoj - Deva,

Lot 2


Salini – Secol


562,73 milioane lei

(cca. 125 milioane euro)


27.05.2016


A1 Lugoj - Deva,

Lot 3Teloxim Con SRL

579,92 milioane lei

(cca. 129 milioane euro)


27.05.2016

A1 Lugoj - Deva,

Lot 4


UMB - Tehnostrade

419,4 milioane de lei (cca. 93 milioane de euro)


27.05.2016

A10 Sebes – Turda

(Loturile 1,2,3,4)

Licitatie in curs

- contracte inca nesemnate

1,89 miliarde lei

(cca. 420 milioane de euro)

22 de luni de la semnarea contractului

Total: 3.875,35 milioane lei

(cca 862 milioane euro)

Daca luam in considerare cofinantarea europeana de 85%,

vorbim de fonduri nerambursabile de 732,7 milioane euro.

*Termene comunicate oficial de CNADNR sau din documentatia oficiala din licitatiile publiceTABEL 2: Lucrarile pe calea ferata finantate cu bani europeni, in pericol sa nu fie gata pana pe 31 decembrie 2015


Tronson

Constructor

Valoare in lei fara TVA

(n.r. in euro)

Data semnarii contractului

Durata contractului (n.r. data finalizare)

Stadiul executiei la 28/02/2014

Secțiunea

Coslariu – Simeria // Sectiunea 3-Tronson Vintu de jos -

Coslariu


IMPRESSA PIZZAROTTI

766,9 milioane de lei

(cca. 170 milioane euro)


12.12.2011


30 de luni

(12.06.2014)24,75%

Secțiunea

Coşlariu – Sighişoara //

Lot 1 - Ațel - Sighișoara


FCC -

ALPINE

872,6 milioane de lei

(cca. 194 milioane euro)


15.02.2012


36 de luni

(15.02.2015)


23,34%

Tronson 1:

Frontiera – Curtici – Arad – km 614”

ALSTOM – SWIETELSKY BAU – ASTALDI EURO CONSTRUCT

1,08 miliarde de lei

(cca. 240 milioane euro)


15.02.2012


27 de luni

(15.05.2014)


51%

Secțiunea

Coslariu – Sighisoara // Lot 3 - Micasasa - Coslariu


AKTOR - ARCADA

721,8 milioane de lei

(cca. 160,4 milioane euro)


26.04.2012


36 de luni

(26.04.2015)


41,82%

Secțiunea

Coslariu – Sighisoara // Lot 2 - Ațel - Micasasa


FCC – Alpine – Azvi - Straco

747,5 milioane de lei

(cca. 166 milioane de euro)


21.05.2012


36 de luni

(21.05.2015)


23,85%

Sectiunea 3:

Coslariu – Simeria // Lot 1 - Simeria - Vințu de Jos

SWIETELSKY – Strabag – Alstom -Arcada -Euro Construct – Transferoviar Group

1,351 miliarde de lei

(cca. 300 milioane de euro)


5.12.2013


30 de luni

(05.06.2016)


0%

Total: 5.539,8 milioane lei

(cca 1,230 miliarde euro)

Daca luam in considerare cofinantarea europeana de 85%,

vorbim de fonduri nerambursabile de 1,045 miliarde euro.

Nota: termene si informatii oficiale din documentele CFRCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17067 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  decontare? (Duminică, 6 aprilie 2014, 20:28)

  cinic [utilizator]

  o companie careia NU i se deconteaza lucrarile de catre acelasi Sova poate fi responsabila?
  Obisnuita propaganda PSD.!
 • +5 (7 voturi)    
  Isi vor plati partea lor (Duminică, 6 aprilie 2014, 20:38)

  UnOarecare [utilizator]

  si inepti votanti U$L, prietenii rusilor?
 • -16 (28 voturi)    
  ! (Duminică, 6 aprilie 2014, 20:48)

  tudorr [utilizator]

  de ce sa nu plateasca Ponta si Basescu direct din buzunarul lor?
  • +24 (28 voturi)    
   N-ai inteles NIMIC!!! (Duminică, 6 aprilie 2014, 21:26)

   romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Constructia de autostrazi se face de catre guvern, prin CNADNR; daca nu erai batut in cap ti-as fi zis ca DE FAPT intarzierile sunt si vor fi pentru ca in 18 luni de cand e la putere guvernul usl-psd NU A FACUT NIMIC si nici nu va face cat timp are tampitei ca sova la butoane si ca sef un plagiator!
   • +10 (14 voturi)    
    Nici nu are sanse sa inteleaga ceva! (Duminică, 6 aprilie 2014, 22:52)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

    Atata timp cat este tapit de latrine, ce vrei sa bage la tartacuta aia cu neuroni in multime... vida?!
  • +7 (11 voturi)    
   nu te doare prostul??? (Duminică, 6 aprilie 2014, 21:58)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Ai fix 2 neuroni , pacat ca prostia nu doare
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 aprilie 2014, 23:01)

   [anonim] i-a raspuns lui tudorr

 • +24 (26 voturi)    
  Antenocrație (Duminică, 6 aprilie 2014, 21:20)

  ipolitic [utilizator]

  Felicitări domnule Cozmei, o analiză clară si concisă,
  din care reiese că nu merităm nici măcar aerul pe care
  respirăm. Sau, mai bine zis, Sova si guvernarea asta de decor
  USL/USD. In doi ani de zile de guvernare NU AU FACUT NIMIC.
  Ba nu, să nu mint. Caută contractul Bechtel. Si inaugurează
  lucrările începute de Anca Boagiu.
  Anca Boagiu a fost de o sută de ori mai eficientă.Dacă printr-o
  minune, ar fi rămas ministru in funcție, astăzi am discuta altfel.
  Dar ce să faci, in loc de meritocrație, avem antenocrație.
 • -2 (6 voturi)    
  ar putea fi o greseala: (Duminică, 6 aprilie 2014, 21:47)

  victor L [utilizator]

  "Autostrada care se termina in camp: Lugoj-Deva la capatul de la Sanovita"
  Localitatea Şanoviţa nu se gaseste pe traseul Lugoj-Deva, ci pe traseul Timisoara-Lugoj.
 • +14 (16 voturi)    
  9 luni? (Duminică, 6 aprilie 2014, 22:09)

  AdrianDabîca [anonim]

  9 luni pentru evaluarea ofertelor?


  Au primit oferte de la fiecare cetățean chinez? Sau ce?
  • +2 (2 voturi)    
   numai? (Luni, 7 aprilie 2014, 8:18)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui AdrianDabîca

   se face de fapt evaluarea spagilor si a camuflarii lor. Oficial se cheama oferta de lucrari.
 • +10 (12 voturi)    
  Sova si restul incompetentilor (Duminică, 6 aprilie 2014, 22:58)

  Matrafirefox [utilizator]

  Daca ar fi avut aceste animale macar un pic de onoare s-ar fi sinucis cu ritual pentru toate rusinile care le-au provocat acestei tari.
 • +2 (4 voturi)    
  poate harta asta (Duminică, 6 aprilie 2014, 23:25)

  victor L [utilizator]

  ii va convinge pe unii ca Şanoviţa este intre Timisoara si Lugoj si nu intre Lugoj si Deva.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13468787-harta-interactiva-autostada-timisoara-lugoj-lot1-deschisa-circulatiei-tronsonul-9-5-este-prima-autostrada-din-romania-terminata-inainte-termen.htm
 • +10 (12 voturi)    
  Ne intoarcem la :al cu paie ,al cu fin !!! (Luni, 7 aprilie 2014, 1:11)

  andreesanu [utilizator]

  Cind romanul habar n-avea carei stingul carei dreptul ,punea soldatului o legatura cu paie la stingul si una cu fin la dreptul,iar comanda suna :al cu paie al cu fin !!!,asa si cu Sova si Ponta cu autostrazile.
  Ce va bateti gura cu niste trepadusi care habar n-au ce-i ala studiu geo,studiu de solutie,studiu de fezabilitate !!!,pentru ei tot este :al cu paie ,al cu fin !!!.
  Ei n-au venit sa guverneze ca habar n-au ce-i aia guvernare,ei s-au cocotat la putere sa se capatuiasca pe veci,si-ii doare-n cot de voi ,de ce zice UE,voi veti plati oalele sparte de astia care i-ati ales ,or i-ati cules.
  Romania v-a avea autostrazi doar cind v-a avea din nou romani responsabili care s-o guverneze.
  Cite guverne au fost trase la raspundere pentru distrugerea economiei si stabilitatii tarii ???,citi ministri platesc iresponsabilitatea prin care au distrus Romania in cei 25 de ani ???.
  Cind derbedeii ce-si zic ministri nu sunt trasi la raspundere totul v-a merge din rau in mai rau.
  Hai treziti-va romani !!!.
 • +1 (3 voturi)    
  Gramatica (Luni, 7 aprilie 2014, 8:11)

  mircea_cjn [utilizator]

  @Andreesanu
  Domnule, se scrie " va avea" , " va merge".
  • -1 (1 vot)    
   Bravo (Luni, 7 aprilie 2014, 9:59)

   canuta [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   baiete! Noroc cu tine c-am aflat motivul pentru care nu se poate realiza nimic la timp si bine. Aproape-as paria ca esti unul din votacii astora.
 • +3 (3 voturi)    
  Ce autostrazi frate? (Luni, 7 aprilie 2014, 9:39)

  Sani [utilizator]

  Domnii de la guvern au probleme mai importante.
  Cateva:
  1. Mutarea Presedintilor de Consilii Judetene la Jilava.
  2. Iesirea lui Ponta din politica pe post de..... Presedinte....
  aici doar cei 70% votanti USL pot intelege ceva.
  3. Problema candidaturii lui Diaconu.
  4. Problema iesirii Romaniei din NATO si UE in alte structuri in care baronii & Ponta nu trebuie sa dea socoteala banilor...asta in prostia lor. Ex: Rusia, China.
  5. Desfiintarea DNA. ANI, tuturor care incurca.
  6. Alianta finala P(SD)U(UNPR)P_UDMR - BOR - Biserica Ortodoxa Rusa - Putin....

  Dragi votanti USL stiti care va fi rezultatul?
  Desfiintarea Romaniei!
  Asta ati votat in prostia voastra! Aleluia!
 • +3 (3 voturi)    
  sova (Luni, 7 aprilie 2014, 10:38)

  MartinTamas [anonim]

  cu un incopetenty ca acest sova va fi practic imposibil sa realizam ceva la timp.
 • +4 (4 voturi)    
  sova (Luni, 7 aprilie 2014, 10:48)

  VasileLemnaru [anonim]

  daca se pierd acesti bani, paiata incompetenta sa plateasca el suma, apoi se se duca langa "impuscatul ratat" de mana cu plagiatoru' sef.
 • +2 (2 voturi)    
  Eliminarea termenului de atribuire a licitatiilor (Luni, 7 aprilie 2014, 17:43)

  louisjr [utilizator]

  Boagiu le lasase 4 loturi pe SEAP scoase la licitatie(3 x lugoj-deva + 1 x tm-lugoj). le-au amanat si lungit escrocii 18 luni (neexistand precedent in istoria tarii pentru asemenea amanari), timp in care ponta aparea zilnic sa ne spuna cate miliarde a absorbit el!

  cum a amanat pota lucrarile? simplu: prin ordonanta de urgenta. ajuns in termenul de 20 de zile in care trebuia sa desemneze castigatorii...in SEPTEMBRIE 2012 ponta a dat ordonanta de urgenta de eliminarea termenului de 20 de zile. rezultatul? castigatorii au fost desemnati un an mai tarziu..la finele 2013...cu contestatii si paracontestatii. cel mai probabil vom pierde banii ue..gratie guvernarii USL!

  uitati cronologia:
  24 august 2012
  Pe 22 august au fost deschise plicurile cu ofertele pentru cele trei tronsoane din Lugoj – Deva neacordate încă.

  13 Sep 2012 (din pacate acest lucru a trecut neobservat de presa la acea vreme!) puteti cauta pe google fraza de mai jos:
  "Guvernul elimina termenul de 20 zile in care evaluarea ofertei de achizitie publica trebuie incheiata"

  [quote]
  "Este eliminat termenul de 20 zile necesar evaluarii ofertelor, intrucat din practica s-a constatat ca acest termen poate fi de cele mai multe ori foarte mic avand in vedere complexitatea ofertelor", se arata in document.
  In aceste conditii, legea achizitiilor publice va stabili doar ca autoritatea contractanta are obligatia de a stabili oferta castigatoare, fara sa mai existe si un termen de finalizare a procedurii de evaluare.
  [/quote]
  nu puteau sa le dea cui trebuie..ca nu coabitau cu dna.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by