Sindicalistii de la Metrorex si cei de la RATB vor declansa conflictul de munca, ce poate merge pana la greva generala, daca reprezentantii celor doua institutii nu le solutioneaza cererile, au declarat, joi, liderii de sindicate, intr-o conferinta, potrivit Mediafax.

"La 31 martie 2013 a expirat contractul colectiv de munca. De atunci si pana acum am facut demersuri necesare pentru a incheia un nou contract colectiv de munca. Cu exceptia prevederilor care sunt pur formale, sindicatele au cerut recuperarea indicelui de inflatie care este pus la dispozitie de Comisia Nationala de Statistica si care este in jurul valorii de 4 la suta. Nu am gasit intelegere pentru a rezolva aceasta situatie si, ca urmare a faptului ca din 2008 si pana in 2013 ne-a fost blocat fondul de salarii si am si renuntat la cel de-al 13-lea salariu, dar si la primele de Paste si de Craciun, prevederi in contractul colectiv, nu am fost de acord sa semnam in aceleasi conditii un nou contract colectiv de munca", a declarat, joi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi.

Acesta a concluzionat ca sunt doua revendicari, respectiv incercarea recuperarii indicelui de inflatie si asigurarea fondului necesar pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou a precizat ca luni va avea loc o intalnire intre sindicalisti si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca.

"Luni, 29 iulie, va avea loc reconciliere a cu reprezentantii ITM dupa care, daca nu se vor gasi solutii, ceea ce este greu de gasit la nivelul reconcilierii, vom continua cu greva de avertisment si cu greva generala. (...) Nu pot preciza in cate zile se va ajunge in aceasta faza, dar, daca in timp de maxim o luna nu se vor rezolva problemele, nu se fac demersurile necesare pentru solutionarea problemelor, probabil activitatea metroului va inceta in Bucuresti", a mai spus Radoi.

Potrivit liderului sindicalistilor RATB, Vasile Petrariu, anul acesta regia se afla intr-o "situatie fara precedent, pentru ca peste 3.500 de oameni trebuie dati afara pana la sfarsitul anului pentru ca regia sa functioneze".

"Daca pana cel mai tarziu luna septembrie nu se face o rectificare pozitiva prin care sa se dea diferenta de bani care s-a taiat la votarea bugetului, RATB va intra in colaps, daca nu cumva acest lucru se pregateste, pentru ca se pregateste transformarea in societate comerciala si atunci probabil ca este foarte comod pentru unele persoane ca institutia sa fie intr-o situatie fara iesire, cu datorii care in momentul de fata sunt de peste 70-80 de milioane de euro", a declarat, joi, Vasile Petrariu.

Liderului sindicalistilor RATB a mai precizat ca "va fi o toamna foarte fierbinte si semnalul tras catre autoritati este acela de a incerca rezolvarea problemelor", pentru ca cetatenii sunt cei care vor suporta toate consecintele unor eventuale masuri privind intreruperea activitatii.

"Chiar daca noi nu vrem sa ajungem la un conflict, RATB-ul nu va mai putea functiona dincauza lipsei de bani", a mai spus Vasile Petrariu.