Fosta presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova Viorica Oniga, arestata preventiv pentru fapte de coruptie, a fost condamnata la opt luni de inchisoare cu suspendare intr-un alt dosar in care a fost trimisa in judecata pentru conflict de interese, informeaza Mediafax.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti au condamnat-o, vineri, la opt luni de inchisoare cu suspendare pe Viorica Oniga, trimisa in judecata pentru doua infractiuni de conflict de interese, intr-un dosar instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, au declarat reprezentanti ai acestei instante.

Sentinta pronuntata vineri de Curtea de Apel Ploiesti nu este definitiva, putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul in care fosta sefa a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova, medicul Viorica Oniga, a fost condamnata pentru conflict de interese a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel Ploiesti in 22 mai, cu sase zile inainte ca Oniga sa fie retinuta de procurorii DNA si apoi arestata preventiv intr-un dosar in care este acuzata de mai multe infractiuni de coruptie.

Potrivit unui document intocmit de Parchetul Curtii de Apel Ploiesti si postat pe site-ul Ministerului Public, Oniga a fost trimisa in judecata pentru conflict de interese intrucat a participat la luarea deciziei privind incadrarea in grad de handicap a sotului si a fiului sau, acestia primind indemnizatii ca urmare a incadrarii lor in grad de handicap.

"Oniga Viorica (...) in calitate de functionar public, presedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti Prahova, aflata in subordinea Consiliului Judetean Prahova, in exercitarea atributiilor de serviciu, in datele de 19 iunie 2008 si 30 iunie 2008, a participat la luarea deciziei privind incadrarea in grad de handicap pentru Banica Romulus Bujor si Banica Dardu, sotul si respectiv fiul acesteia, semnand certificatele de incadrare in grad de handicap si documentarele de evaluare medicala. Prin incadrarea lor in grad de handicap acestia au beneficiat de drepturile si accesibilitatile prevazute de Legea nr. 448/2006, respectiv indemnizatie lunara si buget complementar", se arata in documentul citat.

In prezent, Viorica Oniga, arestata preventiv la propunerea DNA, se afla in arestul Politiei Judetene Buzau. Ea a cerut Tribunalului Prahova eliberarea sub control judiciar, cerere respinsa de magistrati, iar apoi a solicitat eliberarea pe cautiune, achitand cautiunea de 10.000 de lei stabilita de magistrati, insa si aceasta solicitare a fost respinsa. Oniga a facut recurs la solutia de respingere a cererii sale privind eliberarea pe cautiune, insa pana in prezent dosarul nu a ajuns la Curtea de Apel Ploiesti, care va judeca recursul.

Fostul presedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova Viorica Oniga a fost arestata preventiv in 28 mai, intr-un dosar instrumentat de procurorii DNA, in care este acuzata de luare de mita in forma continuata, fals intelectual in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Procurorii sustin ca Oniga a primit in mod repetat, de la cinci intermediari, bani si bunuri in valoare totala de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, in schimb, sa isi incalce atributiile de serviciu prin aceea ca a incadrat in grad de handicap si a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, in conditiile in care acele persoane nu sufereau de bolile mentionate in cuprinsul certificatelor, nu puteau fi incadrate in gradul de handicap stabilit si nu puteau beneficia de facilitatile prevazute de lege.

Cele 68 de persoane identificate pana la acest moment au primit pe nedrept indemnizatii de handicap, bugete complementare personale si indemnizatii de insotitor totalizand 1.146.200 lei, suma ce reprezinta paguba cauzata bugetelor locale din care au fost efectuate platile, sustin procurorii.

Viorica Oniga a fost suspendata din functie in 29 mai, la o zi de la retinerea sa de catre procurorii DNA, urmata de arestarea preventiva.

Consiliul Judetean Prahova a revocat-o pe Oniga din functia de presedinte al comisiei pe care a condus-o din anul 2005, locul sau fiind luat de un medic care in ultimii zece ani a lucrat intr-un centru pentru persoane cu handicap aflat in subordinea DGASPC Prahova.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formata din cinci persoane, respectiv presedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, si patru membri, intre care un medic angajat al Directiei de Sanatate Publica Prahova, un psiholog, un asistent social si un reprezentant desemnat de organizatiile neguvernamentale care desfasoara activitati in beneficiul persoanelor cu handicap.