"Am fost ales prima data primar in 2000. Am fost ales dandu-mi-se in acelasi timp un consiliu al partidului socialist, cu majoritate de opozitie. A fost un mandat ingrozitor in care, dincolo de disputele din consiliu, decizia mea a fost sa fac ceva pentru orasul care imi daduse puterea. si ce credeti ca m-am apucat sa fac? In primul rand am vrut sa distrug sistemul mafiot comercial care se instalase in oras. Am daramat peste 40.000 de magazine ilegale, construite ilegal pe domeniul public, dar care erau sistemul de distributie pentru comertul rezultat din contrabanda. Asta insemna tigari de contrabanda, cafea, alcool, blugi, camasi de contrabanda, nimic fiscalizat..." a declarat Traian Basescu in conferinta tinuta la Lima.

Alte declaratii:

  • Era un sistem care dadea puternic in comertul legal din Bucuresti. Rezultatul a fost ca toti imi voiau capul, inclusiv consilierii
  • Am avut probleme cu modernizarea unei zone care se numeste orasul istoric. Acolo erau cladiri foarte vechi, in care foarte multi oameni locuiau ilegal si care nici in visele lor cele mai urate nu-si imaginau ca aceas zona va fi pusa sub controlul Primariei Capitalei. Acolo se facea nu numai cazare ilegala, dar era si un centru de prostitutie
  • Am obtinut un credit de la  BERD si am lansat proiectul modernizarii centrului istoric. Sigur ca tot sistemul mafiot din acea zona era impotriva primarului general si ii voia capul.
  • Am vrut sa construiesc un celebru pasaj care sa ajute traficul in zona centrala a orasului. Pentru asta trebuiau demolate niste constructii vechi in care de asemenea se locuia ilegal. Sigur ca am simtit si mania celor care locuiau ilegal, si mania consilierilor care nu au vrut sa se contruiasca acel pasaj.
  • Au trecut ani, astazi proiectele incepute au fost terminate de cei care mi-au urmat, si trebuie sa va spun ca in Bucuresti s-a reusit chiar si reglementarea taximetriei.
  • Sigur ca a fost o batalie cumplita cu cei care practicau taximetria ilegal pentru ca interesele celor care gestionau activitatea asta erau foarte mari. V-am dat cateva exemple ca sa intelegeti ca problemele noastre nu difera foarte mult.
  • Dar dincolo de faptul ca proiectele pe care le-am inceput s-au terminat va pot spune un lucru esential: oricat de dura a fost batalia cu politicienii din Consiliu si cu mafiotii din afara Consiliului, cand m-am dus pentru a dpua oara in fata electoratului din Bucuresti, m-au ales din primul tur.
  • As spune ca oricare ar fi atitudinea politicienilor, cei care judeca si decid sunt oamenii in slujba carora un primar isi sacrifica bunele relatii cu lumea dura din politica, dar face ceea ce trebuie pentru ei.
  • Doamna primar, Am inteles ca sunteti intr-o batalie cu sistemul. Eu va doresc sa castigati batalia pentru ca locuitorii din Lima au nevoie de un primar care castiga

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit marti, la Lima, cu seful statului peruan, Ollanta Moises Humala Tasso, la Palacio de Gobierno din centrul capitalei. In jurul orei locale 13.00 (20.00, ora Romaniei), Traian Basescu si Ollanta Humala Tasso au sustinut o conferinta de presa comuna, urmand ca, ulterior, presedintele roman sa se intalneasca cu primarul orasului Lima, Susana Villaran del Puente, si cu seful Congresului, Victor Isla Roja.

Traian Basescu efectueaza o vizita oficiala de doua zile in Peru, dupa ce a participat, sambata si duminica, la summitul Uniunea Europeana - statele din America Latina si Caraibe, in capitala chiliana, Santiago de Chile.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaratii

Conferinta de presa a fost difuzata LIVE VIDEO pe caleaeuropeana.ro