Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a spus joi ca nu exista probleme in privinta premierii elevilor medaliati la olimpiadele internationale de anul acesta, ci doar pentru cei care au obtinut medalii anul trecut, pentru ca legea nu permite premierea elevilor pe 2011.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

"Pentru anul 2012 nu avem o problema, de aceea ne straduim sa organizam festivitatea de premiere care va avea loc probabil saptamana viitoare pentru olimpicii care au incheiat olimpiadele scolare", a spus ministrul, citat de Agerpers.

Ecaterina Andronescu a precizat ca miercuri noapte s-au intors in tara elevii care au participat la olimpiada de astro-fizica si astronomie, unde au obtinut doua medalii de aur si doua de bronz si s-au clasat pe locul 3 din 40 de tari participante.

De asemenea, joi s-au intors si elevii de la la Balcaniada de informatica care s-a desfasurat in Muntenegru si unde elevii romani au luat doua medalii de aur, una de argint si una de bronz, iar mezinul echipei, elev in clasa a saptea, a luat cel mai bun punctaj din competitie si a uimit pe toata lumea cu solutiile pe care le-a dat in lucrarea sa.

"Evident, merita tot respectul si toata consideratia noastra si ei si familiile lor si profesorii care se ocupa de ei. Mai sunt doua olimpiade, una care se va desfasura in noiembrie alta in decembrie, nu le asteptam si pe ele, vom face o premiere in decembrie pentru ele. Pentru cei ce au obtinut deja rezultate vom organiza o festivitate de premiere saptamana viitoare probabil", a mai spus Andronescu.

Ministrul Educatiei a explicat ca pentru olimpicii din 2011 nu s-au putut acorda premii pentru ca legea 285/2010 prevede foarte clar ca ordonatorii de credite, in 2011, nu pot acorda premii.

Ea a adaugat ca Guvernul Ponta a dat o ordonanta in mai 2012 in care se face o derogare de la lege si care spune ca se pot acorda premii elevilor care au obtinut distinctii la concursurile si olimpiadele internationale, dar ea nu a putut fi aplicata retroactiv si pentru 2011.

"Fostul ministru Liviu Pop a emis un ordin in care erau puse cuantumurile pentru premiile din 2011 si aprobata lista cu elevii care urmau a fi premiati apoi s-a emis ordonanta de plata pentru ei. Ministerul de Finante insa a dat refuz de viza pe ordonanta de plata pe motiv ca legea 285/2010 spune clar ca in 2011 nu se pot acorda premii", a mai spus Andronescu.

Ministrul Educatiei a adaugat ca mai incearca in continuare sa caute o alta formula prin care si cei aproximativ 100 olimpicii din 2011 sa poata fi premiati.

Miercuri, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu afirma ca premierul Victor Ponta nu are nicio justificare pentru a nu premia elevii care au obtinut medalii la olimpiadele internationale, in conditiile in care nu exista nicio ordonanta de urgenta in acest sens.

"Nu exista nicio ordonanta care sa interzica premierea elevilor olimpici", afirma Daniel Funeriu, intr-un mesaj transmis HotNews.ro, in care precizeaza ca premiile se acorda pentru anii anteriori iar el, in calitate de ministru, a organizat "o ceremonie publica prin care am acordat premiile cuvenite olimpicilor din 2010".

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la Putna, ca premierea olimpicilor romani la matematica nu a fost facuta din cauza unei ordonante aprobate de guvernul Emil Boc, dar actualul executiv va rezolva aceasta problema.

"Inteleg ca e o ordonanta a guvernului Boc care a taiat acesti bani si, ca multe alte nedreptati din trecut, o sa le indreptam noi", a spus Ponta, intrebat cum comenteaza scrisoarea deschisa adresata premierului si presedintelui interimar de coordonatorul lotului olimpic de matematica, prof. univ. dr. Radu Gologan.

Acesta afirmase marti ca elevii romani care au cucerit medalii la olimpiadele internationale de matematica nu au fost recompensati anul acesta cu traditionalul premiu, al carui cuantum maxim este de 2.000 de euro pentru medalia de aur, deoarece ministerul de Finante nu a aprobat platile.

Citeste aici scrisoarea deschisa adresata premierului Victor Ponta si presedintelui interimar Crin Antonescu.