Elevii romani care au cucerit medalii la olimpiadele internationale de matematica nu au fost recompensati anul acesta cu traditionalul premiu, al carui cuantum maxim este de 2.000 de euro pentru medalia de aur, deoarece ministerul de Finante nu a aprobat platile, afirma coordonatorul lotului olimpic de matematica, Radu Gologan, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta si presedintelui interimar Crin Antonescu.

Radu GologanFoto: Hotnews

"Pentru anul 2011, dupa luni de intarzieri, finalul prevazut pentru iulie, anul curent, a fost inexplicabil: in ultimul moment, elevi, profesori si scoli au fost intorsi din drum pentru neaprobare din partea ministerului de finante", se arata in aceasta scrisoare.

Radu Gologan se declara revoltat si il intreaba pe primul ministru cum comenteaza afirmatia facuta luni seara, la premierea sportivilor care au obtinut medalii la Olimpiada de la Londra, potrivit careia niciodata nu a avut "un astfel de consens cu ministrul de finante pentru deblocarea a 3 milioane de euro".

Romania a ocupat primul loc din Uniunea Europeana si locul 10 din 100 de tari la Olimpiada Internationala de Matematica de anul acesta, potrivit clasamentului neoficial realizat in fiecare an dupa acest eveniment.

Olimpicii romani la matematica au revenit in tara cu doua medalii de aur, trei de argint si una de bronz.

Iata mai jos scrisoarea deschisa semnata de profe. univ. dr. Radu Gologan:

"Domnule Prim Ministru

Domnule Presedinte Interimar,

Aseara am trait o mare umilinta. In numele zecilor de generatii de elevi matematicieni de excelenta ce, fara publicitate, au facut in ultimele decenii un lobby imens pentru Romaniei. Pe fondul dezintegrarii imaginii tarii in ultimele luni aceasta durere ma marcheaza pana la revolta.

Iata de ce. O traditie pornita in anii 90 si sutinuta constant de ministrii educatiei, premiaza elevii olimpici internationali. Pentru anul 2011, dupa luni de intarzieri, finalul prevazut pentru iulie, anul curent, a fost inexplicabil: in ultimul moment, elevi, profesori si scoli au fost intorsi din drum pentru neaprobare din partea ministerului de finante.

Nu stiu daca stiti ca cuantumul maxim pentru medalia de aur este de 2000 de euro. Domnule Prim Ministru, cum comentati afirmatia de aseara: niciodata nu am avut un astfel de consens cu ministrul de finante pentru deblocarea a 3 milioane de euro!

Stimati domni, responsabili de viitorul acestei tari: traim cu totii acel normal sentiment inaltator al tricolorului deasupra noastra ca semn al victoriei genei noastre si devastator al nereusitei, unde ne refulam acuzand politicul sau neputinta.

Realizati insa ca acesti copii si tineri a caror suparare o transmit (poate ei naivi si educati, nu o vor recunoaste), matematicieni in devenire, fizicieni, biologi, chimisti, informaticieni, care acum va judeca prin naivitatea bucuriei varstei (si va iarta daca le veti arata ca ii respectati), au monopolizat procente de incredere stiintifica incredibile in marile universitati si centre de cercetare din lume. Daca ei parasesc Romania acum pentru a invata sau a se realiza, Romania trebuie sa le ramana in suflet.

Iata cateva exemple: Ciprian Manolescu si Adrian Ioana, profesori in SUA, laureti ai premiului European de Matematica la Congresul Europen de Matematica Cracovia, iulie 2012 (un gen de premiu Nobel matematic pentru matematicieni sub 35 de ani), Andrei Negut, doctorand la Harvard, in acelasi timp cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane, considerat de specialistii germani ca cel mai promitator matematician in geometria algebrica sau Ana Caraiani, la mai putin de 30 de ani un geniu al matematicii (zeci de sentimente romanasti, cinstite doctorate, pot fi gasite pe internet).

Ce sa mai spun despre antrenorii nostri, profesori de matematica, ce ramin anonimi dupa aceste realizari si care nu accepta oferte de aiurea tentante crezand in poezia sentimentului patriotic.

Domnilor, ca o concluzie, cea mai mare nemultumire a mea, pe care va conjur sa o desfiintati, este complexul clasei politice fata de pregatirea intelectuala normala data de scoala romaneasca de excelenta prezenta inca in fiecare judet si fata de proliferarea nonvalorii, inclusiv in sport, pe care din pacate nu stiti sa o indepartati.

Radu Gologan

Fost modest olimpic international in 1970, 1971

Coordonatorul Olimpiadelor de Matematica din 2001

Presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania"