Rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru, a primit din partea Institut de France Marele Premiu Louis D. al Academiei Franceze, in valoare de 750.000 de euro, anunta Agerpres.

Mircea DumitruFoto: Agerpres

Potrivit site-ului institutiei de invatamant superior, premiul a fost acordat pentru dezvoltarea si sustinerea francofoniei in Europa Centrala si Orientala prin infiintarea Centrului Regional Francofon de Studii Avansate in Stiinte Sociale (CeReFREA).

Acest proiect este elaborat cu sprijinul Aliantei Franceze in Romania. Premiul a fost inmanat rectorului Universitatii din Bucuresti de Helene Carrere d'Encausse, secretar perpetuu al Academiei Franceze, presedintele Institut de France.

Cu ocazia deplasarii la Paris pentru primirea Marelui Premiu Cultural Louis D. la Institutul Francez, delegatia romana condusa de prof. dr. Mircea Dumitru s-a intalnit cu Patrick Gerard, rectorul Academiei din Paris, cu Patrice Bourdelais, directorul Institutului de Stiinte Umaniste si Sociale al CNRS, cu Jean-Louis Mucchielli, director general al Invatamantului Superior si al Insertiei Profesionale, cu presedintele Universitatii Paris-Dauphine, presedintele Universitatii Paris I si presedintele Scolii Practice de Inalte Studii.

Obiectivul acestor intalniri a fost definirea liniilor parteneriatului stiintific franco-roman pentru crearea noului centru de cercetare francofon in stiinte umaniste si sociale care va fi creat in urma acordarii premiului Louis D.

Premiul cultural al Fundatiei Louis D. are drept obiectiv sa favorizeze si sa promoveze cauza culturii si a limbii franceze la nivel mondial. Printre laureatii Premiului cultural se numara Universitatea Saint-Joseph din Beirut (2002), Federatia Internationala a Profesorilor de franceza (2004), Alianta Franceza din Polonia (2006), Universitatea Franceza din Egipt (2008), Biblioteca Sans Frontieres (2010).

Centrul Regional Francofon de Studii Avansate in Stiinte Sociale are drept obiectiv principal intarirea vizibilitatii cercetarii in limba franceza, in stiintele sociale, din Europa Centrala si Orientala. Acest proiect se va sprijini pe cooperarea excelenta dintre partenerii internationali, ceea ce va conduce la crearea unei retele de cercetatori si va face din Bucuresti un pol veritabil specializat si o platforma de schimburi academice.

Centrul va avea sediul in Vila Noel, care gazduieste in prezent Departamentul de Cooperare al Ambasadei Frantei in Romania.