​Emil Draghici, primar si presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania dar si membru in Comisia Centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor, a declarat pentru HotNews.ro ca scopul recensamantului nu a fost sa amendeze ci sa recenzeze populatia si ca si avertismentele reprezinta o sanctiune. Cand voi fi nebun voi da amenda, a spus Emil Draghici, intrebat daca a luat in calcul aplicarea de amenzi la recensamant.

Emil Draghici, presedinte Asociatia ComunelorFoto: Hotnews
  • "Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor din care fac si eu parte nu a instruit pe nimeni sa dea amenzi ci sa faca recensamant, deci scopul recensamantului nu a fost sa amendeze ci sa recenzeze. Amenzile exista in lege dar si avertismentele reprezinta sanctiune. Eu privesc din dubla perspectiva: si din calitatea de membru al comisiei centrale si din acea de primar. Nu sanctiunea este scopul recensamantului ci determinarea cetatenilor sa fie corecti in a-si da datele prevazute in formularele din recensamant. Amenda nu este scop in sine. Cand voi fi nebun voi da amenda. Vedeti ca legea se intregeste cu Ordonanta 2/2001 si avertismentul poate fi dat pe cale orala sau prin proces verbal", a declarat Emil Draghici.

Componenta Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor este stabilita prin Ordonanta 36/2007 si poate fi consultata aici. Comisia are ca presedinte pe ministrul Administratiei si Internelor si printre membri apare si reprezentantul structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale.

Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor (care reprezinta peste 70% din cele 2853 de comune din tara) este primar in comuna Vulcana Bai. Nu este prima oara cand acesta sustine ca primarii nu se vor ingramadi sa acorde amenzi pentru neaplicarea unor legi.

In luna mai din acest an, Emil Draghici a atentionat ca primarii nu se vor ingramadi in 2012, an electoral, sa dea amenzi oamenilor pentru lipsa asigurarii obligatorii a locuintelor. In sprijinul sau, acesta a mentionat ca legislatia trebuie corelata cu ordonanta 2 pe 2001 care da posibilitatea primarilor de a aplica si avertismente.

  • "Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu are nici o treaba cu amenzile. Nu, este treaba noastra a primarilor sa sanctionam numai ca ordonanta 2 pe 2001 ne da si posibilitatea sa aplicam avertismente care reprezinta tot o sanctiune. Nu am dat si sunt sigur ca nu o sa fie nici un primar care sa dea amenzi. Nu trebuie sa bucure pe nimeni raspunsul meu, ci sa ingrijoreze. Vorbesc in numele Asociatiei Comunelor", a spus Emil Draghici, in luna octombrie din acest an in cadrul unui nou eveniment dedicat asigurarii obligatorii a locuintelor.

Recensamantul populatiei si al locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie fiind inregistrate 8.387.153 de locuinte si 19.599.506 persoane, numar care include persoanele prezente, temporar absente si o parte din persoanele plecate pentru o perioada indelungata (respectiv cele declarate de unul din membrii gospodariei din tara). Reprezentantii INS au avertizat ca numarul de persoane recenzate nu reprezinta populatia stabila a Romaniei, aceste date fiind preliminare.

Gafele s-au tinut lant la recensamantul populatiei din 2011, una dintre probleme fiind si cea legata de declararea sau nu a CNP-ului in cadrul acestui proces. Dupa ce purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica a iesit neinspirat (“insuficient pregatit”, avea sa spuna ulterior seful INS) si a spus ca declararea CNP-ului nu este obligatorie, numerosi cetateni au refuzat sa-si declare codul numeric personal. A fost nevoie de interventia sefului INS, dar declaratiile acestuia au venit dupa doua zile. Institutul a atentionat ca exista o baza legala pentru colectarea Codului Numeric Personal (CNP-ul) la recensamant si ca romanii au obligatia de a prezenta aceste date catre recenzori, in caz contrar riscand amenzi cuprinse intre 1.500 lei si 4.500 lei.