Specialistii Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad au realizat, recent, in premiera, inlocuirea unei valve aortice calcificate la inima unei bolnave de 72 de ani.

"Cea mai recenta interventie realizata in cadrul Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Centrului de Chirurgie Laparoscopica 'Sfantul Gheorghe' a UVVG a fost una cu risc foarte mare de dificultate, realizata in premiera aici, la Arad, de echipa de medici condusa de dr. Zoltan Galajda, profesor asociat al UVVG", a declarat, duminica, pentru Agerpres, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedintele universitatii aradene.

La randul sau, medicul chirurg dr. Zoltan Galajda, director al Clinicii de chirurgie cardiovasculara din Debrecen, Ungaria, a aratat ca pacienta a fost o femeie de 72 de ani, dintr-o localitate aradeana, care s-a prezentat la spital dupa un infarct.

"La problemele coronariene pe care pacienta le avea, s-a asociat si o boala a valvei aortice, foarte calcificata, la care s-a mai asociat si o insuficienta renala cu necesitatea de dializa in timpul preoperator si al operatiei. Prin comorbiditatile amintite, cazul reprezenta un risc operator cu o mortalitate mare, insa valva aortica a fost cea care a decis prognosticul. Valva, fiind atat de calcificata, nu dadea nicio sansa de viata bolnavei. Ne-am asumat riscul operator atat noi, cat si bolnava, aceasta intelegand ca nu are alte sanse, avand in vedere ca a consultat si alte centre, fiind peste tot refuzata", a precizat dr. Zoltan Galajda.

Potrivit acestuia, operatia s-a derulat conform asteptarilor, rezultatele fiind foarte bune.

"Toate materialele de care am avut nevoie au fost asigurate de managementul clinicii. Bolnava s-a externat, urmand sa revina la control peste o luna. Costurile interventiei chirurgicale s-au ridicat la 8.000 de euro, fiind suportate de familia pacientei. Este mult? Poate, daca avem in vedere situatia economica din Romania. Dar trebuie avut in vedere ca, in mod real, operatia a costat 15.000 de euro, diferenta fiind suportat de Centrul de Chirurgie Laparoscopica din cadrul UVVG, iar o operatie efectuata cu aceleasi materiale costa in Germania cca 20.000 de euro, iar in SUA circa 100.000 de dolari, diferenta fiind data de costurile legate de mana de lucru", a mai precizat dr. Zoltan Galajda.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a declarat ca in cei trei ani care au trecut de la deschiderea clinicii din cadrul UVVG reusita operatiilor a fost de 100%, chiar daca majoritatea cazurilor rezolvate aici au fost foarte grave, fiind refuzate de alte centre universitare.

"La aceasta reusita a contribuit si faptul ca atentia personalului medical al clinicii se focuseaza pe un singur pacient, care urmeaza sa fie operat, ceea ce duce la o refacere postoperatorie mult mai rapida a bolnavului", a adaugat Aurel Ardelean.