Romanii si bulgarii, precum si cetatenii din afara Uniunii Europene, vor primi de-acum permise de munca in Olanda doar in "cazuri exceptionale", dupa ce o masura in acest sens a fost adoptata de legislativul olandez, scrie Novinite.com.

Legea initiata de ministrul olandez al Afacerilor Sociale, Henk Kamp, a fost adoptata de Parlamentul de la Haga in ciuda avertismentelor oficialilor UE privind riscul incalcarii dreptului la libera circulatie a persoanelor, una din libertatile fundamentale ale UE.

Comisarul european pentru Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Laszlo Andor, a sustinut deja ca restrictionarea accesului pentru romani si bulgari afecteaza buna functionare a pietei europene a muncii.

Olanda este una dintre cele zece state UE care au mentinut restrictiile la angajare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la UE in 2007. Celelalte noua tari sunt Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie si Malta.

Incepand de la 1 ianuartie 2014, aceste restrictii vor trebui ridicate, iar romanii si bulgarii vor fi liberi sa lucreze in orice alta tara din UE.