Mii de romani si bulgari se intorc acasa din Germania in fiecare luna, punand astfel la indoiala temerile legate de o migratie in masa din estul Europei in aceasta tara, scrie TheLocal.de.

In ultimii doi ani, circa 200.000 de bulgari si romani au parasit Germania, potrivit cifrelor oferita de Biroul de Statistica Federala.

De cand Romania si Bulgaria au devenit membri UE in 2007, au existat reguli de limitare a imigratiei catre Germania pentru noile state membre. Ultimele restrictii au fost ridicate pe 1 ianuarie 2014.

Insa cifrele arata ca, in timp ce imigratia din noile state membre creste rapid, numarul celor care se muta inapoi acasa din Germania creste si mai rapid.

Migratia din Germania catre Romania a crescut cu 20%, de la 50.265 in primele trei trimestre din 2012 la 60.450 pentru aceeasi perioada din 2013. In cazul Bulgariei, aceasta cifra este de 11%.

Potrivit unui specialist, profesor la Institutul pentru Cercetare in Migratie, majoritatea romanilor si bulgarilor nu stau mai mult de cativa ani in Germania. Multi sunt studenti sau profesionisti care vin pentru o experiente de munca de cativa ani.