Muzeul Evreiesc din Viena prezintă un portret al celebrei cântăreste Amy Winehouse - care a încetat din viată în 2011, la vârsta de numai 27 de ani - asa cum putini au cunoscut-o: puternic înrădăcinată în istoria evreiască a familiei ei, care a emigrat în anii 1890 din Belarus în Anglia. Expozitia de la Viena prezintă numeroase obiecte personale ale artistei: chitara ei preferată, colectia de viniluri din adolescentă, un geamantan plin cu fotografii de familie, obiecte vestimentare pe care le-a purtat la concerte precum si obiecte din locuinta ei din cartierul londonez Camden. Toate acestea relevă pasiunea artistei pentru muzica, modă, pentru orasul ei Londra, dar si pentru traditia evreiască.

A young Amy outside her Nans flat in Southgate_ Photographer unknown © The Winehouse familyFoto: Compress

Concepută de Muzeul Evreiesc din Londra, în colaborare cu fratele artistei, Alex Winehouse, si sotia acestuia Riva, expozitia o prezintă pe Amy Winehouse dintr-o altă persepctivă, în concordantă însă cu ceea ce artista a afirmat odată: „La sfârsitul zilei sunt o fetită evreică” („At the end of the day, I’m a Jewish girl”).

Expozitia „Amy Winehouse: Un portret de familie” poate fi vizitată până pe 20 august la Muzeul Evreiesc din Judenplatz din Viena.