In mai putin de o luna, in perioada 23-25 octombrie, va avea loc cea de a II-a editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM). Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatura din orasul de pe Bega intilnirea cu 6 nume importante ale literaturii universale contemporane – 5 dintre invitati, in premiera in Romania – alaturi de 6 scriitori rom​ani importanti, autori consacrati si de autori din noua generatie.

Festivalul International de Literatura de la TimisoaraFoto: Afis

Victor Erofeev – unul dintre cei mai importanti si controversati scriitori rusi de astazi, Iuri Andruhovic – „Patriarhul literaturii ucrainene”, unul dintre fondatorii tendintei postmoderne in literatura ucraineana, Edo Popović (Croatia) – autor-cult al generatiei sale, a carui opera literara a devenit portavocea „invinsilor” din Croatia urbana, Fabio Geda (Italia) – scriitor indragit de cititorii români datorita romanelor Singur pe strada (nominalizat la cel mai important premiu literar din Italia) si In mare sint crocodili, Duško Novaković – un nume de prima marime al poeziei sirbe de astazi si Igor Marojević – cunoscut deopotriva ca prozator si dramaturg, prezent in cele mai importante antologii dedicate prozei sirbe de astazi, acestia sint oaspetii din strainatate ai celei de a doua editii a Festivalului International de Literatura de la Timisoara.

Lor li se vor alatura invitatii din România: Razvan Petrescu –prozator si dramaturg, considerat un maestru al prozei scurte autohtone, T. O. Bobe – poet, prozator, scenarist, unul dintre cei mai nonconformisti scriitori romani de dupa ’89, autor al uneia dintre cele mai iubite carti publicate in ultimii 20 de ani: Cum mi-am petrecut vacanta de vara, Daniel Vighi – important prozator al generatiei opteziste, eseist si publicist, Veronica D. Niculescu – exceptionala traducatoare a lui Vladimir Nabokov in limba româna, o scriitoare care s-a ridicat la inaltimea maestrului sau, printr-o proza ce capteaza atit realitatea, cit si miraculosul ei, Robert Serban – unul dintre cei mai apreciati si mai premiati poeti romani contemporani, cunoscut deopotriva ca editor si realizator tv, si Alexandru Potcoava – reprezentant de marca al noii generatii de scriitori, un autor care scrie cu nerv si verva.

Ce spun organizatorii despre FILTM:

• Robert Serban: „Mult prea putine manifestari culturale internationale are Timisoara! Iata ca literatura, prin cea de a doua editie a Festivalului International, ridica substantial cota capitalei Banatului, fiindca aici vor veni nume importante ale literaturii internationale, ce vor citi in fata unui public care, sint convins, va avea atit calitate, cit si volum. FILTM este un eveniment ale carui efecte benefice sint cu raza lunga de actiune, si nu doar pina in 2021, cind Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana, ci si mai departe. Mult mai departe!”

• Ioana Gruenwald: „Festivalul de literatura de la Timisoara a pornit anul trecut, dintr-o fireasca dorinta de «descentralizare». Amplasarea geografica a Timisoarei, istoria, cultura ei imbogatita de spiritul creator al atitor etnii fac din acest spatiu o oferta irezistibila pentru proiecte precum FILTM. Entuziasmul cu care prietenii nostri timisoreni, dar mai ales publicul, au reactionat la prima editie a festivalului ne-au convins ca alegerea noastra a fost perfecta. Editia din acest an se bucura si de mai mult sprijin, atit din partea municipalitatii, cit si a prietenilor si colaboratorilor nostri, care sint din ce in ce mai numerosi si carora le multumim din suflet. Va asteptam sa ne bucuram impreuna de invitatii de anul acesta ai Festivalului International de Literatura de la Timisoara.”

• Oana Boca: „Festivalul International de Literatura de la Timisoara exista pentru publicul sau. Ne-am dorit un eveniment viu, croit dupa filosofia care sta la baza existentei oricarui festival de literatura din Europa Centrala si de Sud-Est. Si am reusit, chiar de la prima editie, sa punem bazele unui soi de club select al iubitorilor de literatura: La-Vest-de-Est & La-Est-de-Vest. Trei zile de bucurie, de dialog dezinhibat si intilniri frumoase.”

Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM) isi propune sa continue, intr-o maniera deschisa publicului larg, traditia studiilor comparatiste initiate de Fundatia „A Treia Europa”. Un proiect initiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald si Robert Serban.