Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Roman din subordinea Presedintiei in subordinea Senatului este indreptata, in primul rand, impotriva directorului ICR, Horia-Roman Patapievici, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) citat de Expert Forum. Publicatia germana precizeaza ca sute de artisti, oameni de stiinta si reprezentanti ai societatii civile din Romania au protestat in weekend impotriva "epurarilor" din administratie, din televiziunea publica si din institutiile culturale, facute de Guvernul premierului social-democrat Victor Ponta.

F.A.Z. face referire la petitia semnata de mai multi artisti romani, printre care regizorii de film Cristian Mungiu si Cristi Puiu si scriitorul Norman Manea, prin care se solicita retragerea unei ordonante care a subordonat Institutul Cultural Roman (ICR) controlului parlamentar.

Publicatia germana aduce in discutie si un comunicat semnat de 8 organizatii non-guvernamentale, printre care Freedom House si Expert Forum, in care se avertizeaza asupra unei politizari totale a administratiei. ONG-urile sustin ca, in cateva saptamani, s-a modificat legea electorala in favoarea partidelor la putere, guvernul a schimbat integral si prefectii sau a inlocuit presedintele consiliului de administratie a televiziunii publice cu o persoana apropiata de Putere. In plus, s-a intervenit de mai multe ori in justitie in favoarea fostului premier Adrian Nastase, in procesul in care acesta este acuzat de coruptie, arata ONG-urile.

F.A.Z. scrie ca au mai fost concediati si Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, ca si directorul Arhivelor de stat Dorin Dobrincu precizand ca toti trei lucrasera la un raport pe care presedintele Traian Basescu l-a prezentat in fata parlamentului in decembrie 2006, generand un protest masiv din partea partidului social-democrat PSD. PSD le-a reprosat autorilor raportului "calomnierea" erei comuniste.