Comerciantii se pling de scaderea vinzarilor si s-au grupat intr-o asociatie care sa le apere interesele.

Vinzarile de centrale termice au scazut dramatic in ultimele trei luni din cauza piedicilor administrative puse de autoritati proprietarilor care vor sa renunte la caldura centralizata. Constatarea apartine unei asociatii a comerciantilor de centrale termice, nou constituita, al carei scop este sa apere interesele membrilor ei.

Organizatia a anuntat ca vrea sa reclame regiile locale de termoficare la Consiliul Concurentei pentru ca incearca in mod neloial sa isi pastreze consumatorii.

Cererea de debransare, o aberatie

17 dintre firmele care importa, produc si comercializeaza centrale de apartament si-au strins rindurile in Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT), prin intermediul careia doresc sa promoveze concurenta pe piata sistemelor de incalzire.

“Dorim corectitudine pe piata, nu vrem sa declansam un razboi cu furnizorii publici”, a declarat Olimpiu Achim, director la Wiessmann. Reprezentantii asociatiei cer statului sa fie un arbitru corect si sa nu mai incerce sa sustina cu orice pret “caloriferul de stat”.

Ei spun ca sistemul centralizat este falimentar, are costuri care scapa de sub control si ca nu va mai putea fi sustinut de stat decit pina la aderarea in Uniune. “Inchiderea capitolului de negociere Energia va duce la reducerea treptata a subventiei alocate sistemului centralizat. La modul actual de organizare, sistemul centralizat de termoficare este falimentar.

Desi noi venim cu o alternativa, ei au inca piinea si cutitul”, a explicat directorul Wiessmann. Klaus Hornoff, presedintele APICT, spune ca, in orice stat democratic, cetatenii au dreptul sa-si aleaga sistemul de incalzire care le asigura maximum de confort si minimum de cheltuieli, fara nici un fel de presiuni sau piedici din partea autoritatilor.

Pentru a nu-si pierde clientii, regiile de termoficare impun consumatorilor care vor sa-si monteze centrale individuale conditii “multe si imposibile” care descurajeaza orice demers. De exemplu, “nu este normal ca un client sa faca cerere la furnizor pentru a se debransa. Este o aberatie”, a explicat Olimpiu Achim, director al Wiessmann.

Frinele administrative puse de grupuri de interese au dus la scaderea brutala a vinzarilor de centrale murale, a admis Klaus Hornoff, presedintele APICT si reprezentantul Vaillant. Dupa patru ani de cresteri constante ale vinzarilor, piata centralelor individuale a cunoscut un recul neasteptat in 2004.

“In perioada aprilie-iunie, vinzarile de centrale au scazut in medie cu 50%, iar cele trei luni nu sint cele mai bune din an”, a explicat Hornoff, ingrijorat de perspectiva.

Centrala individuala reduce la jumatate cheltuielile

O comparatie intre facturile platite de o familie care are centrala si o alta care este racordata la sistemul de stat arata ca centrala termica asigura economii importante in bugetul anual.

Familia cu centrala termica a platit 9,3 milioane lei, in anul 2003, pentru apa calda si caldura consumate, in timp ce vecinii ei, ramasi captivi ai sistemului incalzirii centralizate, au scos din buzunar peste 17 milioane, pentru aceleasi cheltuieli.

Un studiu efectuat de asociatia producatorilor si importatorilor de centrale arata ca numarul familiilor care s-au debransat de la retea in ultimii ani a depasit 776.000, deci sistemul centralizat si-a pierdut mai mult de un sfert din clienti. Aceasta, in conditiile in care numarul locuintelor racordate la termoficarea centralizata reprezinta doar 29% din numarul total.

O alta cercetare arata ca 57% din cantitatea de energie termica vinduta populatiei asigura caldura in perioada iernii, in timp ce prepararea apei calde inseamna 25%.