Incet, dar sigur, vacantele pline de adrenalina isi capata adepti printre cei pentru care concediul inseamna cu totul altceva decat a sta lungit la soare. Pentru cei indragostiti de sport, oferta locala s-a diversificat mult in ultimii ani, astfel incat o vacanta de sapte zile „asezonata“ din plin cu sporturi extreme costa circa 500 euro.

Turistii sportivi pot opta, astfel, pentru parapanta, rafting, canioning, plimbari cu caiacul, scufundari, si lista continua.

Nici o zi fara miscare

Astfel, un pachet de servicii de o saptamana, ce cuprinde sase nopti de cazare, trei mese pe zi, precum si programe de rafting, off-road, speologie, canioning, mountain bike si alpinism, costa in jur de 500 euro de persoana.

La aceste servicii se adauga si asistenta personalului calificat, a instructorilor autorizati, ghizilor insotitori pe tot traseul pe care este nevoie. Aceasta oferta si-a gasit clientii in special in randul firmelor multinationale, care includ aceste vacante in programele de instruire a personalului, team building.

Oferta agentiilor de turism specializate in sporturi extreme cuprinde aproape totul, de la cazare si masa pana la rucsac, sac de dormit si busola. Nu in ultimul rand, agentiile care se respecta ofera personal specializat pentru fiecare sport in parte, masura absolut necesara pentru practicarea unor sporturi pe care putini se incumeta sa le incerce.

"«Oamenii se gandesc la un sport extrem ca la ceva imposibil de practicat de catre oricine. Dupa aceea insa, senzatia este ca ai castigat un pariu cu tine insuti», spune Mihaela Haiduc, reprezentanta unei agentii de turism specializate."

Raftingul, adrenalina in ape involburate

Exista oferte si pentru cei care au mai putin timp la dispozitie, de exemplu, un weekend. La acest capitol, se pare ca raftingul este campion, fiind preferat de majoritatea celor care se incumeta sa-l practice. Acesta este un sport pe care oricine poate sa-l faca, mai ales ca exista trasee cu diferite grade de dificultate.

„Raftingul este un sport pentru cei cu mai multi bani, care cer si conditii de cazare mai bune“, ne-a informat Mihaela Haiduc, reprezentantul unei agentii de turism.

Traseele de pe Jiu si Bistrita sunt cele mai potrivite, dar numai in perioada aprilie-octombrie. Practic, programul cuprinde transportul cu masini de mare putere pana la locul „decolarii“, apoi coborarea, pe o distanta cuprinsa intre 25 si 30 km, organizarea picnicelor si asistenta specialistilor in acest sport, fiind asigurat si echipamentul.

Pentru acest sport, clientii sunt, deopotriva, grupurile organizate de firme si persoanele fizice. Situatia este valabila si in cazul parapantei, pentru care trebuie sa platiti, daca alegeti o agentie specializata, in jur de 120-130 euro. De remarcat ca pentru parapanta sunt absolut necesare ore bune, chiar zile de initiere.

Supravietuire garantata

Pentru cei mai mici se organizeaza tabere de supravietuire in diferite zone ale tarii, precum Delta Dunarii. Se are in vedere deprinderea si insusirea tehnicilor de supravietuire in conditii aparent imposibile, dezvoltarea spiritului de echipa in conditii de izolare.

Se desfasoara pe durata a cinci zile, participantii avand asupra lor doar ustensile rudimentare pentru pescuit si alte cateva obiecte la alegere, iar echipele vor dispune de o ambarcatiune, un cort si un rucsac cu provizii.