Delegatilor care participa la Conferinta irakiana menita sa aleaga Adunarea interimara li s-a citit o scrisoare in care se afirma ca Moqtada Sadr, clericul radical siit, s-a declarat de acord cu cererile guvernului de la Bagdad - sa paraseasca Moscheea Imamului Ali, unul din locurile cele mai sfinte ale siitilor si sa-si dezarmeze oamenii din Armata Mehdi.

Tot in scrisoare se mai afirma ca Moqtada Sadr este dispus sa ia parte la procesul politic in schimbul unei amnistii.

Insa Moqtada Sadr nu a facut personal nici o declaratie in acest sens, iar la Najaf continua lupte sporadice.

Militiile siite din Armata Mehdi au fost atacate din nou miercuri de fortele americane. Purtatorul lor de cuvant, seicul Ali Smaysim a declarat BBC-ului ca soldatii americani inainteaza in orasul vechi, bombardand zona adiacenta Moscheii Imamului Ali.

Moqtada Sadr s-a mentinut pe pozitii, adapostit cum e in ansamblul Moscheii Imamului Ali, profitand de faptul ca fortele americane se abtin de la a lansa un atac direct asupra complexului de cladiri.

Insa ministrul irakian al apararii Hazim al Shalaan, citat de un post arab de televiziune prin satelit, spusese ca se astepta ca miercuri sa inceapa batalia decisiva pentru controlul Najaf-ului.

El a avertizat militiile siite ca fie se dezarmeaza in decurs de cateva ore, fie impotriva lor va fi lansat un atac decisiv, avand in frunte fortele guvernamentale irakiene.

Insa un purtator de cuvant militar american a declarat nu are stiinta de un astfel de plan.

Adunarea irakiana, prilej de replici dure

Delegatii la conferinta - peste 1300 - trebuie sa aleaga Adunarea interimara - un fel de miniparlament, cu o suta de membri - care ar urma sa supravegheze activitatea guvernului si sa organizeze alegerile de la inceputul anului viitor.

Discutiile din primele trei zile au fost marcate de controverse privind modul in care sa fie alesi membrii Adunarii - pe baza individuala sau prin votarea unor liste. Miercuri au avut loc din nou schimburi grele de replici.

Initial s-a propus ca un numar de 81 de candidati sa fie votati in bloc, dar ca sa fie alesi ar fi avut nevoie de 65 la suta din voturile celor prezenti.

Insa in urma obiectiilor formatiunilor politice mai mici, delegatii urmeaza sa fie alesi prin votarea unor liste separate.

Ceilalti 19 membri ai Adunarii interimare - pana la 100 - urmeaza sa fie desemnati din randurile fostului Consiliului de guvernamant, numit de autoritatile americane si care nu au mai fost inclusi in guvernul care a preluat puterea odata cu transferul de suvernaitate, la sfarsitul lui iunie.

Ibrahim Nawa, un consilier la misiunea ONU din Irak spune ca insusi faptul ca are loc conferinta e important:

"Dupa aproape patru decenii, e pentru prima oara ca irakienii se pot intruni, vorbi liber, dezbate si lua hotarari".