Un amplu studiu realizat de Agentia Nationala Antidrog (ANA) la nivel national demonstreaza ca heroina, cannabisul sau cocaina sunt cunoscute si consumate nu numai in Bucuresti, ci in toate regiunile tarii, insa cea mai mare problema a romanilor ramane consumul de alcool, care a inceput sa devina o obisnuinta mai ales printre adolescentii de 13-14 ani.

„Raportul, primul de acest tip care s-a facut in Romania, ne-a adus unele rezultate surprinzatoare, prin gravitatea situatiei pe care o descriu. Problema consumului de bauturi alcoolice in mod frecvent este cea mai grava a societatii romanesti la ora actuala, alcoolul aflandu-se pe primul loc in topul drogurilor - legale sau ilegale - utilizate in Romania.

Astfel, in absolut toate zonele tarii, consumul de alcool este mare la toate grupele de varste, mai ales printre adolescenti, varsta medie la care acestia beau pentru prima oara situandu-se, astazi, la 13 ani“, a declarat, ieri, presedintele Agentiei Nationale Antidrog, Pavel Abraham, citand rezultatele acestui sondaj.

Potrivit studiului realizat de ANA, efectuat pe un esantion de 3500 de persoane, doua treimi dintre romani sunt consumatori de bauturi alcoolice. Fenomenul face ravagii mai ales printre adolescentii cu varsta mai mica de 14 ani, 82% dintre acestia marturisind ca au consumat alcool in ultimele 30 de zile, iar 40% au recunoscand ca s-au imbatat cel putin o data in acest interval de timp.

Consumul de alcool este larg raspandit si printre adulti, avand in vedere ca 70% dintre cei cu varste cuprinse intre 25 si 34 ani si 74% dintre cei intre 35 si 44 de ani afirma ca au baut cel putin o data in ultimele trei luni. Raportul arata, de asemenea, ca abuzul de alcool este o practica frecventa si consecventa de-a lungul intregii vieti pentru jumatate din populatia Romaniei.

Pe de alta parte, atitudinea romanilor fata de alcool este favorabila, avand in vedere ca numai 35% dintre cei care au raspuns sondajului au fost de parere ca se expun unui risc major daca obisnuiesc sa consume mai mult de cinci bauturi alcoolice pe saptamana.

In paralel, populatia constientizeaza mult mai bine riscurile fumatului, aproape 80% dintre respondenti considerand ca un pachet de tigari pe zi reprezinta un pericol ridicat pentru sanatate.

De altfel, numarul celor care obisnuiesc sa consume bauturi alcoolice este dublu fata de numarul fumatorilor. Acest lucru nu este valabil si in cazul adolescentilor sub 14 ani, acestia declarand, in proportie de aproape 100%, ca fumeaza in mod constant si nu au incercat nici macar o data sa renunte la acest obicei.