Dupa o campanie electorala considerata de majoritatea specialistilor cea mai plictisitoare de dupa '89, dezbaterile de incheiere, care au avut loc joi seara si vineri dimineata, au dat ultimul cuvint, la Antena1 si la PRO TV, reprezentantilor Uniunii. Mai mult, dintre candidatii cu sanse reale la functia de presedinte al Romaniei, invitat al ambelor televiziuni a fost Adrian Nastase.

La mijloc ar putea fi o coincidenta, dar daca dam timpul inapoi cu o luna vedem ca Marius Tuca l-a avut invitat la ultima editiei a emisiunii sale tot pe Adrian Nastase.

Pe ultima suta de metri, Antena 1, postul lui Dan Voiculescu (lider al Uniunii PSD+PUR), a preferat, in locul unei dezbateri intre cei mai importanti poli politici care se infrunta in aceasta campanie, emisiuni separate cu reprezentantii Aliantei si cei ai Uniunii.

In mod cel putin suspect, prima dintre cele doua emisiuni le-a fost dedicata reprezentatilor Aliantei, in timp ce ultima din aceasta saptamina le-a fost rezervata reprezentantilor Uniunii PSD+PUR.

Adrian Nastase si Dan Nica au avut ocazia astfel sa raspunda, la “Se intimpla in Romania”, unor probleme puse in dezbatere cu o zi inainte la aceeasi emisiune, ba chiar si celor ridicate de Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu la emisiunea electorala de la Realitatea TV, desi Mihai Gidea anuntase ca subiect de dezbatere programul PSD+PUR.

Moderatorul n-a reusit, dar nici n-a facut mari eforturi, sa-l opreasca pe Adrian Nastase din atacurile dezlantuite impotriva Aliantei D.A. si a liderilor acesteia.

Adriana Saftoiu: “Nici pomeneala sa fi putut opta noi”

Intrebata daca zilele in care au participat la emisiuni au fost stabilite direct cu candidatii si daca acestia au putut sa opteze in acest sens, Cristina Severin, PR-Antena 1, ne-a raspuns: “Ordinea in care au aparut reprezentantii Aliantei D.A.

si ai Uniunii PSD+PUR, respectiv miercuri si joi, la Antena1, a fost stabilita in functie de disponibilitatea reprezentantilor opozitiei, respectiv puterii. Cu ambele tabere au fost stabilite temele de dezbatere, au fost dezbatute si cu reprezentantii opozitiei, si cu cei ai puterii”. Pe de alta parte, Ionut Popescu, purtatorul de cuvint al Aliantei D.A.

, infirma faptul ca li s-a lasat posibilitatea sa opteze pentru ziua in care ar prefera sa fie prezenti la Antena 1: “N-am stiut ca a doua zi vor fi invitati cei de la PSD. Oricum, in toata aceasta luna am aflat cind si despre ce se va discuta la emisiune cu putin inainte de inceperea ei”. Adriana Saftoiu, membru al staff-ului electoral al Aliantei D.A.

, intareste spusele colegului ei: “Nici pomeneala sa fi putut opta noi pentru o zi din cele doua. Ni s-a spus ca se doreste prezenta domnului Tariceanu si a altor doi invitati ai dinsului pentru ca se discuta programul de guvernare. As vrea sa va mai spun ceva: ne-am imaginat ca a doua zi va veni la Antena 1 domnul Geoana, insotit de alti doi membri ai echipei sale.

Ce s-a intimplat pina la urma ati vazut: a venit domnul Nastase”.

Vineri dimineata, la PRO TV, emisiunea lui Cristi Tabara nu s-a mai desfasurat in direct ca de obicei, postul lui Adrian Sirbu difuzind o inregistrare cu Adrian Nastase. Surse din televiziune ne-au informat ca Adrian Nastase ar fi beneficiat chiar de ajutorul prompterului.

Contactata telefonic in legatura cu acest subiect, Maria Apostol, sefa Departamentului PR din PRO TV, ne-a raspuns incurcata: “De prompter zici?... Ma mir ca stiati asta... aaa, bine, hai ca o sa-i intreb pe producatori si o sa va raspund”.

La mai bine de o ora dupa discutie, Maria Apostol a infirmat faptul ca premierul ar fi utilizat un prompter sau ca ar fi stiut dinainte subiectele care vor fi abordate. La intrebarile: de ce a fost premierul ultimul invitat al lui Cristi Tabara, de ce emisiunea fost inregistrata si daca Adrian Nastase a citit de pe prompter in timpul acesteia, Maria Apostol ne-a raspuns: “Fiecare (n.r.

- candidat), in functie de programul lui, a venit in ziua cind a putut. Pentru ca programul i-a permis sa vina astfel si pentru ca el era ultimul l-am inregistrat. (...) Iar partea despre temele de discutie ca i-ar fi fost cunoscute si faptul ca a citit de pe prompter este complet falsa”.