UE vrea mai multi nepoti sub ancheta

preluare Cotidianul

Cercetarile demarate impotriva lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu sint percepute la Bruxelles drept un „pas inainte". In Parlamentul European vocile cele mai critice la adresa Romaniei si-au mai imblinzit tonul, iar Comisia Europeana asteapta si alte anchete si puneri sub acuzare.

„Vreti sa va vorbesc despre «Matusa Tamara»? N-o cunosc!", ne-a declarat ieri, rizind, Markus Ferber, europarlamentar conservator bavarez, unul dintre cei mai duri critici ai aderarii Romaniei la UE. „Intrebarea esentiala aici este daca avem de-a face doar cu virful aisbergului si in ce masura functioneaza institutiile statului pentru a combate coruptia", a completat Ferber.

In legatura cu anchetele in dosarele Nastase si DIP, Markus Ferber considera ca „este un pas in directia buna, dar trebuie sa vedem daca este vorba doar de doua cazuri izolate, adica numai in ceea ce-i priveste pe Nastase si pe Dan Ioan Popescu, si daca au legatura cu intreaga clasa politica romaneasca sau numai cu PSD.

Daca au legatura cu intreaga clasa politica, atunci vor fi consecinte negative, daca sint doar cazuri singulare, ce vor fi solutionate corect, consecintele vor fi pozitive." Si ecologistul olandez Joost Lagendijk, unul dintre cei mai vehementi critici impotriva coruptiei din Romania, considera ca cercetarile demarate impotriva fostului premier Nastase sint „un pas inainte".

Europarlamentarul ne-a spus ieri ca „este corect si bine ca alegatiile impotriva fostului premier Nastase sa fie investigate printr-o ancheta".

Daca in luna noiembrie Lagendijk se intreba ce se intimpla, dupa un an de guvernare, cu cazurile de coruptie despre care a vorbit presa, considerind ca Romania nu a facut progresele cerute de UE, acum europarlamentarul olandez sesizeaza o schimbare: „Se pare ca exista un nou climat in Romania, in care cel putin exista posibilitatea pentru procurori sa demareze aceste anchete.

Cred ca acest lucru demonstreaza ca aceasta problema este luata in serios si sper sa fie unul dintre mai multe cazuri care sa arate ca Romania se misca spre Europa, incluzind un sistem judiciar independent, cu procurori care demareaza de la sine cazuri".

Potrivit lui Lagendijk, „ faptul ca au inceput aceste anchete, inclusiv la nivel inalt, prin fostul premier, este mai important decit rezultatul ei".

Comisia e retinuta

Aflate inca intr-un stadiu incipient, cele doua cazuri nu provoaca inca entuziasmul Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles asteapta mai mult. „O serie de cazuri individuale poate fi foarte semnificativa", ne-a declarat o sursa din Comisia Europeana.

Intrebat daca aceste cazuri constituie totusi un pas in directia asteptata de Comisie, oficialul ne-a spus ca „daca ar fi puneri sub acuzare si condamnari pentru cazuri de inalta coruptie, atunci ar fi exact ceea ce Comisia a cerut in mod clar".

(Articol integral in Cotidianul)

Jonathan Scheele: Matusa lui Nastase?

„Exista cazuri de coruptie in toate tarile!"

preluare Academia Catavencu

Ambasadorul Uniunii Europene a fost prezent la sedinta de alegere a lui Gilca si Deliorga drept sefi ai Consiliului Superior al Magistraturii. Tot ambasadorul este martor la afacerea „Matusa lui Nastase". Cit de mult isi mai poate pastra obiectivitatea din dragoste fata de Romania, vom vedea chiar acum, in direct. Jonathan Scheele vorbeste despre matusa lui Nastase ca despre un act de coruptie!

(Interviu cu Jonathan Scheele)

Nastase a mutilat o lege pentru a-si ascunde matusile

preluare Evenimentul Zilei

Guvernul Nastase a ciuntit pachetul de legi anticoruptie pentru care si-a asumat raspunderea in 2003, cu scopul de a proteja afacerile de familie ale demnitarilor PSD.

Din proiectul Legii 161 pentru combaterea coruptiei au fost sterse prevederile initiale, referitoare la declaratiile de avere ale demnitarilor, care trebuiau sa cuprinda rudele pana la gradul al treilea, si la cele de interese, care vizau si rudele pana la gradul al doilea. Formula finala a lasat la vedere doar averile rudelor de gradul intai.

Adoptata in regim de urgenta, legea a ignorat o recomandare anticoruptie a Consiliului Europei, dand „liber la matusi" pentru Adrian Nastase si restul demnitarilor.

(Articol integral in EVZ)

Din Kiseleff mai scapa cine poate!

Soc si degringolada in PSD

La o zi dupa ce au savurat ingenuncherea lui Nastase si lovitura primita de DIP de la Inalta Curte de Justitie, pesedistii s-au trezit ca, exact asa cum ii avertizase Iliescu luni, necazurile nu s-au incheiat.

La sediul partidului domnea ieri o atmosfera de ingrijorare, fiecare gandindu-se ca ar putea fi urmatorul chemat la Parchet, mai ales ca exact ieri au iesit la iveala noi amanunte legate de averea soacrei lui Geoana...

(Articol integral in Romania Libera)

Avocatul lui Nastase, implicat in reprimarea revolutiei la Timisoara

preluare Averea

Adrian Nastase s-a prezentat ieri la Departamentul National Anticoruptie pentru a da explicatii cu privire la provenienta averii familiei sale. El a fost insotit de avocatul Gheorghe Diaconescu.

General-maior, magistrat, profesor, doctor, decan al unei facultati de Drept, Gheorghe Diaconescu va incerca sa stearga urmele de suspiciune lansate de presa cu privire la provenienta dubioasa a uriasei averi detinute de familia Nastase.

Fost prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Diaconescu are ceva experienta in sters urme. La data de 18 decembrie 1989, el a fost trimis la Timisoara, la ordinul Elenei Ceausescu, pentru a sterge urmele lasate de deschiderea focului impotriva demonstrantilor.

Potrivit declaratiilor din dosarul „Timisoara", Elena Ceausescu a ordonat ridicarea cadavrelor din Spitalul Judetean Timis, transportarea lor la Bucuresti pentru a fi incinerate. De asemenea, a ordonat distrugerea foilor de observatie, stergerea inregistrarilor de la camera de internari etc. Operatiunea a avut numele de cod „Trandafirul".

(Articol integral in Averea)

Comenteaza pe forum