Redactorii de la Banii Nostri ne propun sa invatam cateva lucruri pentru a sti cum sa ne pastram valoarea unui apartament ceausist sau cum poti construi fara taxe. Daca nu cunosti zona in care te muti apeleaza la consultanta zonala care-ti va stabili amplasamentul optim pentru casa, apartament ori sediu de firma. Capital ne spune cat costa megactitoriile comuniste, Casa Poporului sau Casa Radio. HotNews.ro scrie despre cladirile de birouri si extinderea lor in zona de sud a Capitalei.

Cum pastrezi pretul apartamentelor ceausiste

de Valentin Trandafir (Banii Nostri)

Se asteapta scaderea preturilor la apartamentele din blocurile vechi. ceausiste. Exista totusi solutii de a evita devalorizarea unei astfel de locuinte. Piata va oferi din ce in ce mai multe case la curte, la preturi accesibile. In Bucuresti, imaginea familiei locuind in "artierele-dormitor" se va schimba.

Ce influenteaza preturile?

Partile si dependintele comune. Terasele, scarile, ascensoarele dar si toate tevile, conductele si instalatiile electrice ale imobilului influenteaza pretul apartamentului. Daca partile comune sunt bine intretinute, eventual schimbate, potentialul cumparator este dispus sa plateasca ceva mai mult.

Acest efort financiar trebuie sustinut de toti proprietarii, lucrarile sa fie executate corespunzator, cu garantii ce pot fi prezentate potentialilor cumparatori. Investitia este necesara dat fiind ca si cele mai noi blocuri au 15 ani, timp suficient ca materialele de pe vremea comunistilor sa se degradeze.

Partea buna este ca, suportate de toata lumea, cheltuielile sunt mai mici si toti colocatarii profita. Partea proasta este ca sumele de bani nu sunt deloc neglijabile.

Amenajari si utilitati

Un grad sporit de autonomie determina preturi mai mari. O centrala termica pe gaz contorizat si apa rece contorizata sunt utile. Amenajarile ca faianta sau gresie, oricat de pretentioase sunt, nasc dispute. Cumparatorul sustine ca nu-i plac pentru a scadea pretul. Dar un parchet bine lucrat si intretinut nu poate fi contestat calitativ.

La fel geamurile tip termopan: economisesc energie si pot imbunatati estetica locuintei.

Recompartimentari

Pentru un plus de confort, apartamentele pot fi recompartimentate. Rezultatul este ca scade numarul celor ce pot locui (rezonabil) in apartament. De exemplu un apartament de trei camere din blocurile-dormitor este gandit asa incat o familie de patru persoane sa poata dormi in trei camere. Bucataria era locul in care se strangea familia.

Articol integral in Banii Nostri

Cele mai scumpe case din Romania

Articol de Razvan Amariei (Capital)

Valoarea Casei Poporului, Casei Presei si Casei Radio trece de trei miliarde de euro. Nici una dintre constructii nu este, cel putin deocamdata, de vanzare. Daca acest lucru s-ar intampla, am avea de-a face cu cele mai mari tranzactii imobiliare din estul Europei. Daca acest lucru s-ar intampla, am avea de-a face cu cele mai mari tranzactii imobiliare din estul Europei.

Ridicata pentru a gazdui un viitor muzeu al PCR, Casa Radio a fost de mai multe ori pe punctul de a fi concesionata unor investitori ce doreau sa o transforme intr-un complex cu magazine, birouri, restaurante, hotel, spital, cinematografe si chiar locuinte. Daca s-ar lua decizia vanzarii, statul ar trebui sa obtina, conform expertilor imobiliari, cam 100 de milioane de euro.

Casa Presei face de peste doua ori mai mult: 220 de milioane de euro, avand in vedere ca suprafata de teren este ceva mai mare, iar cea construita, desi nu se afla in stare buna, este utilizata ca spatiu de birouri.

Dar cea mai valoroasa este, de departe, Casa Poporului. Majoritatea specialistilor se si feresc sa faca o estimare, intr-atat de complexa este cladirea din punctul de vedere al proiectului, constructiei, decoratiunilor si dotarilor.

Impreuna cu cele peste 50 de hectare de teren, Palatul Parlamentului ar putea valora 2,65-3 miliarde de euro.

Articol integral in Capital

Detectivii imobiliari

preluare Banii Nostri

Cunosti cartierul in care vrei sa te muti? Daca nu, consultanta zonala stabileste amplasamentul optim pentru casa, apartament ori sediu de firma

Despre toate amanuntele puteti discuta in prealabil cu societatea care va intermedia o eventuala tranzactie - inchirierea ori cumpararea unui spatiu.

Pe piata nu exista un tarif fix pentru asemenea servicii. Suma pe care o veti achita se negociaza in functie de complexitatea sfaturilor acordate.

Ce cuprinde analiza unei "portiuni de oras"

Structura populatiei (profesional, pe grupe de varsta, pe grupe de venituri sau pe alte criterii).

Vadul comercial (pentru clientii care intentioneaza sa deschida o firma).

Proiecte de viitor pe zona.

Posibilitatea de imbunatatire a proprietatii pe termen scurt sau mediu.

Banii Nostri

Construibil fara taxa

Cine are un teren in intravilanul agricol il poate trece in regim de constructie fara sa mai achite nici o "dare" catre stat. Pana acum, daca aveai un astfel de teren si intentionai sa construiesti o casa pe el, trebuia sa platesti o suma destul de consistenta.

Eliminarea taxei pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan (conform Legea 247 din 2005) ar putea sa creasca preturile terenurilor. Anterior intrarii in vigoare a masurii, cine cumpara un teren situat in intravilanul agricol stia ca va mai da o gramada de bani pana sa aseze prima caramida. Cu noile preve-deri, omul preia un lot numai bun sa faca o casa pe el.

De fapt, nu e chiar atat de simplu, pentru ca oricum va avea nevoie de aviz tehnic, masuratori cadastrale, aprobari de la diferite institutii (sanitare, de pompieri, de la administratia locala etc.). Si pentru ca documentele sa fie complet in regula, se poate elibera si extras de carte funciara.

Toate acestea inseamna alta alergatura, care la randul ei costa, dar nu foarte mult, ci maximum cateva sute de lei. Dar, vanzatorul are atuul ca ofera o parcela degrevata de taxa buclucasa, astfel ca are posibilitatea sa ceara un pret mai mare.

Articol integral in Banii Nostri

Cladirile de birouri ataca si zona de sud a Capitalei

de Adrian Vasilache (HotNews.ro)

Un investitor german a demarat de curand lucrarile de constructii la proiectul Bavaria Office Center in zona de sud a capitalei, pe bulevardul Metalurgiei, informeaza un comunicat de presa al agentiei imobiliare Eurisko, promotorul acestui proiect. Valoarea investitiei este de patru milioane euro, cladirea urmand sa fie data in folosinta in luna iunie 2006.

Bavaria Office Center marcheaza inceputul dezvoltarii zonei de sud a Bucurestiului.

Citeste articolul integral