Romania a solicitat Comisiei Europene o extindere cu doi ani, pana la sfarsitul lui 2008, a perioadei de aliniere a pretului gazului din intern la cel din tarile UE.

Ministrul de stat, Gheorghe Pogea, a anuntat, joi, ca pana la sfarsitul lunii aprilie 2006 va fi facut public calendarul de evolutie a pretului gazelor pe o perioada de circa doi ani pentru ca agentii economici sa se adapteze noilor nevoi.

Gheorghe Pogea a anuntat ca de saptamana viitoare va initia intalniri cu oamenii de afaceri, cu patronatele din industrie, cu reprezentantii consumatorilor industriali pentru a clarifica mecanismele de formare a preturilor la utilitati.

Ministrul a solicitat ministerului Economiei, Autoritatii de reglementare in domeniul gazelor naturale si Agentiei nationale de resurse minerale o transparenta totala privind piata gazelor naturale.

Gh. Pogea propune sa nu se scumpeasca gazele din 1 aprilie 2006.

Ministrul a spus ca preturile la utilitati trebuie aliniate standardelor UE iar in paralel, autoritatile vor propune masuri concrete de sprijinire a persoanelor cu venituri reduse.

Gheorghe Pogea a anuntat ca a cerut ANRE o revizuire a metodelor de calcul si de atribuire a costurilor intre productia de energie electrica si energie termica. Se va introduce un pret local de referinta pentru energie termica pentru a motiva astfel producatorii si distribuitorii.

In perioada de preaderare, piata gazelor naturale are un puternic impact socio-economic, de aceea Gheorghe Pogea considera absolut necesare discutii cu producatorii de gaze, distribuitori si consumatori despre mecanismele care vor trebui aplicate in viitor pentru a sprijini astfel raminerea in tinta de inflatie luata in calcul de BNR.

De asemenea, vicepremierul Gheorghe Pogea i-a cerut liderului PSD Mircea Geoana sa-si asume public, ca membru al fostului Guvern, calendarul scumpirii gazelor naturale negociat cu UE de guvernarea PSD.