Exista o singura modalitate de a ucide capitalismul, prin taxe, taxe si iar taxe", este mesajul socialist revolutionar al lui Karl Marx, preluat, la indemnul Comisiei Europene, de guvernarea liberala a Romaniei si analistii economici.

Romania are nevoie de venituri mai mari la buget, iar Guvernul are de ales intre taxe mai mari si deficite bugetare mai mari, este concluzia ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. Insa deficitele nu sunt, in practica, decat majorari de taxe amanate.

Comisia Europeana si expertii FMI au criticat in repetate randuri politica fiscala a Guvernului, sustinand ca veniturile bugetare se afla la un nivel extrem de redus. La sfarsitul lunii februarie, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Joaquin Almunia, a declarat ca reducerea impozitelor nu a fost o masura buna.

Almunia a recomandat atunci autoritatilor fiscale sa aiba in vedere cresterea taxelor, fie a TVA, fie a cotei unice, la un nivel care sa asigure Romaniei un grad mai ridicat de venituri la bugetul de stat.

Mi(ni)sterul scenariilor

Venind in intampinarea doleantelor oficialilor UE si FMI, Ministerul Finantelor sustine ca a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului Fiscal, pentru cresterea veniturilor bugetare la peste 30% din PIB, scenarii pe care inca nu le-a vazut nimeni. Unul dintre acestea vizeaza majorarea TVA cu 3%, altul - majorarea cotei unice cu 3%.

Mai exista si scenarii mixte, cu majorari in procente diferite ale ambelor taxe. Un alt scenariu vizeaza pastrarea actualului sistem de impozitare in ceea ce priveste taxele majore si cresterea unora „minore", precum cea pe proprietati, pe mosteniri si a redeventelor.

Se pare ca, in urma intalnirii de marti a premierului cu ministrii Gheorghe Pogea, Sebastian Vladescu, Gheorghe Barbu, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, primarul Capitalei, Adriean Videanu, si analisti economici ai Centrului Roman de Politici Economice, ratiunea a invins si s-a optat pentru ultima varianta.

Motivul: fara a se putea cunoaste impactul negativ asupra economiei al majorarii uneia dintre cele doua mari taxe, efectul pozitiv este unul minor. „«Jocul» taxelor este pentru un punct procentual din PIB.

Din punctul meu de vedere, a ne invarti in continuare in acest joc - care este cea mai buna taxa - nu este o solutie, intrucat ar trebui sa avem treburi mai importante pentru a putea sta de vorba despre venituri de 33-34% din PIB", a afirmat ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

Oficialul s-a aratat mai aproape de varianta introducerii in sistemul de impozitare a unor noi piete, sustinand in principal nevoia de a aduce agricultura in sistemul de taxare. „Faptul ca nu taxam agricultura este cea mai mare anomalie", a spus Vladescu.

Majorarea TVA sau a cotei unice, ineficiente

De altfel, din punctul de vedere al Guvernului, majorarea uneia dintre cele doua cote nu ar aduce venituri suplimentare considerabile la buget. Fara a se lua in calcul influenta negativa asupra cresterii economice a acestor masuri, un TVA de 22% ar aduce doar 1% din PIB in plus la buget, iar cresterea cotei unice - maximum 0,8%.

In esenta, Guvernul are de ales intre a avea venituri reprezentand un procent mai mare dintr-un PIB mai mic, in cazul cresterii taxelor, sau venituri egale cu un procent mai mic dintr-un PIB mai mare, in cazul pastrarii actualei structuri.

Argumentul conform caruia cresterea economica nu ar fi afectata ca urmare a faptului ca banii suplimentari colectati de la populatie se vor duce in investitii publice nu este convingator. In primul rand, investitiile statului nu se remarca prin eficienta, iar in al doilea rand, efectele lor se vad indirect, pe termen lung.

Avem venituri din impozite mai mari decat slovacii

Sunt insa incasarile din TVA sau din impozitul pe venit si profit adevarata problema a Romaniei? Studierea comparativa a veniturilor bugetare ale Romaniei si Slovaciei ne arata cu totul si cu totul altceva. Sistemul de impozitare slovac este asemanator celui cuprins in scenariul cu majorarea impozitului pe venit si pe profit la 19%.

Articol integral in Saptamana Financiara