De sarbatoarea Pastilor cea mai cunoscuta traditie si totodata cea mai veche este vopsirea oualor. Potrivit cercetatorilor, chinezii foloseau ouale colorate cu 2 000 de ani inainte de Hristos.

Culoarea rosie cu care se vopsesc cele mai multe oua este simbolul focului purificator. In Bucovina oamenii cred ca oul rosu este aparator de diavol.

Potrivit legendelor crestine, ouale rosii amintesc de patimile lui Isus. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei.

Legenda spune ca atunci cand Isus a fost batut cu pietre, acestea s-au transformat in oua rosii.

O alta legenda povesteste ca atunci cand Sf. Maria s-a dus sa-l vada pe Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce.

Una dintre cele mai vechi marturii despre ouale colorate de la romani este cea a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro.

Cercetatorii spun ca fiecare dintre culorile folosite la vopsirea oualor are o simbolistica aparte. Astfel, rosu este simbolul sangelui, soarelui, focului, dragostei si bucuriei de viata, negrul inseamna statornicie si eternitate, galbenul este lumina, tinerete, si ospitalitate, verdele face trimitere la prospetime si speranta iar albastrul simbolizeaza cerul, sanatatea si vitalitatea.

In multe parti ale tarii oamenii nu mai vopsesc oale in culori uniforme ci le ormanenteaza cu figuri geometrice, de plante sau religioase.