Un cetatean sirian este anchetat pentru ca ar fi facilitat scoaterea din tara a lui Omar Hayssam, in timp ce o nava sub pavilionul Coreei de Nord este arestata in portul Constanta, fiind suspecta ca ar fi ajutat la fuga lui Hayssam.

Conform agentiilor de presa, trei martori sustin ca Omar Hayssam s-a aflat pe 30 iunie printre membrii echipajului navei administrate de un etnic arab, cu domiciliul in Romania.

Din informatiile difuzate de Realitatea TV reiese ca nava, "Iman.T", a fost arestata in port printr-o ordonanta intr-un dosar disjuns din cel al ziaristilor rapiti.

Retinerea navei a fost confirmata de Parchetul General, in timp ce Adela Omar, sotia sirianului, sustine ca pe 30 iunie era impreuna cu Hayssam la Snagov.

Vineri, Parchetul ICCJ a inceput urmatrirea penala impotriva cetateanului sirian Mustafa Tartousi, armatorul vasului Iman T., informeaza un comunicat remis vineri agentiei NewsIn.

"In urma unor actiuni desfasurate de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism impreuna cu Serviciul Roman de Informatii si Inspectoratul General al Politiei Romane, au rezultat indicii privind posibila implicare a cetateanului sirian Mustafa Tartousi in parasirea ilegala a

teritoriului national de catre inculpatul Omar Hayssam, la bordul unei nave, in dimineata zilei de 30 iunie 2006, cu destinatia Siria, pe ruta Constanta - Alexandria (Egipt) - Tartous (Siria).

Acuzatia sub care s-a dispus inceperea urmaririi penale, in 6 august, este "inlesnirea intrarii /iesirii in/din tara, gazduirea ori facilitarea accesului in zona obiecctivelor vizate ale persoanei despre care se cunoaste ca a sprijinit/savarsit sau urmeaza sa savarseasca un act terorist".

De asemenea, procurorii DIICOT au dispus "indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru asigurator asupra navei Imam T, aflata sub pavilion nord-coreean, proprietatea MEDITERANEAN LINE INC. DELAWARE USA si manageriata de Tartousi Shiping Company Constanta, reprezentata de Mustafa Tartousi".

Cercetarile sunt continuate de procurori impreuna cu SRI, IGPR, Politia de Frontiera si DGIPI, pentru stabilirea intregii activitati infractionale, se mai arata in comunicat.