In calitatea mea de cetatean britanic, abia astept integrarea Romaniei in UE. Cred ca avem mai multe de cistigat din acest proces decit Romania. Nu numai ca vom primi (sa speram) un val de forta de munca priceputa si o noua piata se va deschide pentru produsele si serviciile noastre, dar va fi adusa mai multa stabilitate unei parti a Europei considerate multa vreme drept haotica si impredictibila.

Daca Romania nu rateaza uriasa oportunitate reprezentata de fondurile structurale, ar putea beneficia la rindul sau in urma aderarii. Dar acest lucru nu este garantat. De asemeni, sint ingrijorat pentru milioanele de tarani romani.

Ce masuri au fost luate pentru a-i proteja? Li se va permite sa isi vinda laptele si legumele in pietele locale sau acestea vor fi inchise de oficialitati prea zeloase?

Acum se afla in desfasurare o dezbatere furioasa in media britanica despre problema accesului liber la piata muncii pentru romani si bulgari.

Pe de o parte, este tabloidul de dreapta, „Daily Express“, care a tot publicat povesti de groaza cu imigranti incepind din anii ’50 - cind au venit primii indieni si caraibi pentru a conduce autobuzele si pentru a munci in servicii prost platite. Tabloidul scoate pe banda rulanta povesti despre cersetori, hoti, azilanti si oameni care vin sa ceara ajutoare sociale.

Teama de valuri de romani si bulgari care ar veni „sa ne ia locurile de munca“ este in crestere.

Acum, ca Romania este din nou in centrul stirilor, si acum, ca integrarea in UE este iminenta, o serie de alte povesti negative au inceput sa fie publicate in presa britanica.

„The Mail on Sunday“ si ITN au dat publicitatii o serie de reportaje despre conditiile proaste in care traiesc copiii handicapati, iar „Daily Telegraph“ a publicat saptamina aceasta o poveste despre o fata care s-a spinzurat pentru ca parintii sai erau plecati sa munceasca in strainatate si ea nu s-a mai descurcat singura.

In conditii normale, o poveste despre o adolescenta care se sinucide intr-o tara indepartata nu ar fi ajuns niciodata intr-un ziar britanic important.

Desi aceste povesti se adreseaza clasei muncitoare din Marea Britanie, exista o contrareactie in ziarele de calitate. „The Independent“, in special, a luptat deschis in favoarea Romaniei si Bulgariei. Oameni de afeceri importanti sint citati masiv in sprijinul acestei pozitii.

„The Economist“ aduce de asemeni argumente in favoarea unei piete a muncii deschise si subliniaza faptul ca aproximativ 10% din populatia Romaniei lucreaza deja in afara tarii. Saptamina aceasta, Congresul Sindicatelor, reprezentantul muncitorului britanic, a sustinut de asemenea accesul liber pentru aceste tari la piata muncii.

Chiar si stereotipul conform caruia Romania nu este in stare sa aiba grija de copiii abandonati este combatut in media britanica. Pentru fiecare articol despre conditiile proaste in care traiesc copiii exista cite un raport despre Romania ca singura tara est-europeana care si-a reformat sistemul de ajutor social pentru copii si a oprit procesul de institutionalizare.

Ar trebui sa li se acorde romanilor acces liber la piata de munca? In opinia mea, muncitorul roman mediu lucreaza mai bine in Regatul Unit decit omologul sau britanic. In afara faptului ca romanul va fi recunoscator pentru salariul care i se ofera si va accepta sa lucreze ore suplimentare fara sa se plinga, el este mult mai motivat.

Toti romanii pe care i-am intilnit in Marea Britanie par a-si petrece timpul liber invatind, pregatindu-se pentru o meserie sau imbunatatindu-si nivelul de pregatire prin alte modalitati. Cei care au lucrat cu romani in Marea Britanie tind sa fie impresionati de nivelul lor ridicat de cunostinte si de capacitatea de a invata limbi straine.

Ei stiu de asemeni ca experientele de acest tip contrazic stereotipurile negative pe care presa tabloida le imprastie despre romani.

Lucratorul mediu britanic pare a fi nerecunoscator, se plinge tot timpul, este rareori interesat de pregatire sau studiu si pare sa fie motivat in primul rind de urmatoarea sesiune de baut de vineri.

Aceasta este, desigur, o generalizare si exista multi lucratori britanici care muncesc din greu si nenumarati romani care sint incompetenti - dar aceasta este impresia pe care mi-am facut-o de-a lungul multor ani, dupa ce am discutat cu o gramada de britanici.

Per total, efectul este competitiv si benefic: afluxul de mina de lucru est-europeana a reprezentat un beneficiu imens pentru economia britanica.

Nu doar santierele, cateringul si agricultura au beneficiat masiv de aceasta forta de munca, dar „instalatorul polonez“ stereotipic a fost numit „salvatorul clasei de mijloc“, in sensul ca oamenii isi pot permite acum sa angajeze un constructor care sa le renoveze casele.

Muncitorii britanici trebuie sa isi dea seama ca vor trebui sa munceasca din greu si sa studieze mai mult daca vor sa isi pastreze nivelul ridicat de trai.

Rupert Wolfe Murray e un cetatean britanic, rezident la Edinborogh, care lucreaza drept consultant de relatii publice si producator de filme documentare. A venit pentru prima data in Romania in 1986, dar a revenit deseori dupa 1990 ca jurnalist pentru ziarul „The Scotsman“ si pentru radio BBC Scotia.