Procesul privind averea lui D.I. Popescu ar putea fi suspendat. Fostul social-democrat a atacat, luni, la Curtea Suprema de Justitie, constitutionalitatea a 14 dintre articolele legii privind declararea si controlul averii demnitarilor. Instanta urmeaza sa decida marti daca va trimite articolele respective la Curtea Constitutionala.

Fostul deputat PSD este acuzat de Comisia speciala de cercetare a averilor ca nu poate justifica 46 de miliarde de lei din veniturile obtinute in perioada 2001 - 2004, cand a cumparat 23 de imobile si terenuri situate in Azuga si Bucuresti.

Nu doar avocatii lui Dan Ioan Popescu ci si procurorul de caz au fost de acord ca mai multe articole din legea privind controlul averilor demnitarilor sunt in contradictie cu prevederile Constitutiei.

Confiscarea averii se poate face doar in cazul in care aceasta a fost dobandita ilicit, prin comiterea unor infractiuni iar procedura din Legea 115/1996 de control a averii demnitarilor este una civila si nu poate fi aplicata in dosarul Dan Ioan Popescu.

Potrivit prevederilor constitutionale, orice bun beneficiaza de prezumtia de a fi licit, si poate fi confiscat numai in mod exceptional, daca exista dovada ca a fost dobandit prin comiterea unei infractiuni.

In aceste conditii sanctiunea confiscarii averii poate fi aplicata doar in urma angajarii raspunderii penale sau contraventionale. Or, procedura reglementata de legea privind controlul averilor demnitarilor constituie o procedura civila si nu una contraventionala sau penala, ceea ce inseamna ca procedura confiscarii nu poate fi aplicata.