Premierul Tariceanu considera afirmatiile referitoare la autonomie, facute de liderul UDMR Marko Bela, sambata, la Miercurea Ciuc, ca fiind neadecvate. Intr-un comunicat al Guvernului se arata ca promovarea altor forme de autonomie bazate pe criterii etnice sunt initiative depasite in raport cu realitatea europeana.

Precizarile vin dupa ce Marko declarase, ca autonomia teritoriala este singura solutie pentru problemele maghiarilor.

In comunicatul Guvernului se arata ca :“este necesar sa disociem politicile de descentralizare si de intarire a atributiilor administratiei locale de initiative si proiecte politice care promoveaza izolationismul si separarea pe criterii etnice, situate in afara cursului istoric European”.

Premierul mai spune ca nu a primit nici un fel de prezentare oficiala din partea UDMR legata de afirmatiile facute de Marko Bela la Miercurea Ciuc. Nici Coalitia de guvernare nu a fost informata de catre reprezentantii Uniunii despre initiativele de la Miercurea Ciuc, asa cum ar fi fost firesc, se mai precizeaza in comunicat.

Declaratiile lui Marko Bela au generat un val de critici atat din partea partidelor de la putere, cat si din opozitie.

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, declara, luni, ca premierul Tariceanu trebuie sa exprime un punct de vedere fata de afirmatiile vicepremierului Marko Bela cu privire la autonomie, si daca nu se va delimita de declaratiile acestuia, PSD ii va cere sa demisioneze.