Traian Basescu: neortodox, nonconformist, adopta o tinuta neprotocolara, isi conduce masina proprie prin capitala si dupa unii neprezidential.

Potrivit articolului din International Herald Tribune, aceasta este portretul celui care a agitat scena politica din Romania, fosta tara comunista obisnuita cu lideri anosti si distanti.

Daca treci pe la restaurantul Golden Blitz, s-ar putea sa il intalnesti pe Presedintele Romaniei in discutii cu un confident, sarjand in fata camerelor sau dansand cu o prietena. Asa isi incepe articolul International Herald Tribune, care preia un material al Associated Press.

Publicatia scrie despre predilectia Presedintelui de a se imbraca neprotocolar, de a-si conduce propria masina - “o modesta Skoda sedan” - prin capitala, dar si despre intalnirile dintre Basescu si ministri, care au loc in restaurante.

Seful statului ii plac femeile si este oricand dispus sa le danseze, ii place sa se uite la meciurile de fotbal pe un ecran cu plasma, sa deguste un pahar cu whiskey si sa pufaie tigari Benson&Hedges.

Fiind intrebat despre frecventarea tavernelor, el a spus ca nu discuta secrete de stat in localuri, ci doar incearca sa tina legatura cu populatia. Patronii restaurantelor au o parere buna despre obiceiurile de musteriu ale lui Basescu, caci plateste mereu cash si da bacsis mare.

Ca replica la afirmatiile potrivit carora ar fi "neprezidential", el a raspuns: "Sa mergem la vot si vom vedea cine e prezidential".

Publicatia citata mai noteaza ca in timpul campaniei prezidentiale din 2004, Basescu a recunoscut ca, in vremea cand era marinar, frecventa bordeluri si, de asemenea, si-a exprimat sprijinul pentru drepturile minoritatilor sexuale si legalizarea prostitutiei.

Traian Basescu si-a castigat respectul dupa ce a sustinut deschiderea dosarelor securitatii, a cerut accelerarea luptei anti-coruptie si a incurajat libertatea presei, mai scrie International Herald Tribune.

In acest moment, la finalul celui de-al doilea an, din cei cinci de mandat, Presedintele se bucura de o popularitate ridicata, de aproximativ 60%, fiind si tinta preferata a caricaturistilor datorita suvitei rebele, zambetului stirb, privirii albastre, adeseori incrucisate, si a rasului sanatos "ha, ha, ha".

Insa, daca nu este el prezent in jurnalele de stiri, fetele sale sunt: una dintre ele este model, iar cealalta divorteaza de sotul ei, un star pop.

Renate Weber, fost consilier prezidential, spune despre Basescu, ca are un instinct politic “extraordinar” si si-a propus sa ia ”notite” in caz ca ar dori sa candideze, insa a parasit postul din administratia prezidentiala dupa un an plin de frustrari.

„Sa-l urmaresti pe Basescu, e ca si cum ai urmari un sitcom”, a declarat aceasta. “Toate aceste escapade dauneaza institutiei prezidentiale. Nu este normal sa citesti ca presedintele s-a intalnit la restaurant cu ministri, sau ca si-a condus masina prin oras”, a continuat Weber.

Romania nu este o tara de condus dintr-o taverna, spune Cozmin Gusa, fost apropiat al lui Basescu, actual parlamentar si viitor contracandidat la presedintia Romaniei. Gusa il acuza pe seful statului ca este manipulat de serviciile secrete, din cauza afacerilor sale care ii implica pe liderii acestora.

Cu toate acestea, carisma lui Basescu il diferentiaza de ceilalti predecesori si il pastreaza in topul popularitatii.

Basescu este insa evaziv atunci cand este intrebat despre planurile sale de viitor. "Cine stie?", a raspuns el cand a fost intrebat daca va candida pentru un nou mandat.