Sfarsitul de an gaseste societatile de asigurari in fata unei noi confruntari care are ca miza finala piata Asigurarilor de Raspundere Civila Auto (RCA).

Cu toate ca statisticile vorbesc de asigurarea de RCA ca despre una dintre cele mai paguboase tipuri de asigurari, volumul mare de prime ce urmeaza a fi incasate intr-un timp foarte scurt face ca lupta intre jucatorii din piata sa se mentina stransa.

Numai la nivelul anului trecut, piata RCA a fost de peste 200 de milioane euro, la care se adauga aproape 50 de milioane euro incasate in contul asigurarii Carte Verde.

Informatia pe scurt:

  • Societatile de asigurari au dat startul pentru Asigurarea obligatorie de raspundere Civila Auto (RCA)
  • Fata de anul trecut, tarifele au fost majorate cu pana la 65%
  • Asigurarea include si polita Carte Verde
  • Tarifele vor fi diferentiate si dupa sexul, varsta si localitatea in care domiciliaza posesorul autovehiculului
  • Asigurarea se poate plati integral sau pe 6 luni, in timp ce pentru firmele care detin parcuri auto, asigurarea se poate plati in 12 rate lunare

    Noutati

    Prima noutate pe care o aduce acest an pe piata asigurarilor RCA este extinderea valabilitatii acesteia si in afara granitelor tarii. Cu alte cuvinte, incepand cu 1 ianuarie 2007, romanii vor avea inclusa in asigurarea RCA si asigurarea Carte Verde valabila in cazul producerii de accidente rutiere pe teritoriul altor state.

    Pe de alta parte, insa, toate societatile de asigurari autorizate sa vanda polite RCA au anuntat o majorare semnificativa a tarifelor fata de cele practicate la nivelul anului trecut.

    Aceasta cu atat mai mult, cu cat, tot ca o noutate, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu a mai impus un tarif de referinta, iar asiguratorii au fost liberi sa isi stabileasca preturile in functie de proprii indicatori.

    Astfel, daca pana acum, existau tarife diferite pentru posesorii de autovehicule persoane fizice sau juridice, acum societatile de asigurari percep tarife mai mari si in functie de marimea localitatii, varsta soferului sau numarul de daune inregistrate de posesorul autovehiculului in anii anteriori.

    In afara de noile reglementari, se mentine reducerea de 20 de procente pentru pensionari, in timp ce persoanele cu handicap locomotoriu care au autovehicule adaptate infirmitatii lor, platesc doar jumatate din tariful standard.

    Jucatorii sunt aceiasi

    Societatile autorizate sa incheie asigurari RCA sunt aceleasi ca in ultimii doi ani: ABC Asigurari, Allianz -Tiriac Asigurari, Ardaf, Asiban, Asirom, Asitrans, Astra, BCR Asigurari, BT Asigurari Transilvania, Carpatica Asig, Ceccar - Romas, Generali Asigurari, Interamerican, Omniasig si Unita.

    Tarifele cresc in medie cu 50%

    Pana la aceasta data, societatile de asigurari au anuntat majorari de tarife care arata o crestere a preturilor, in medie, cu peste 50% fata de cele practicate anul trecut. Cele mai mari salturi au fost anuntate de Omniasig si Asiban, in timp ce la polul opus se afla BCR Asigurari.

    Explicatia oferita de asiguratori in justificarea noilor prime este legata de volumul mare de despagubiri pe care societatile sunt obligate sa le plateasca in baza asigurarii RCA.

    La nivelul anului 2005, totalul daunelor pe RCA si Carte Verde s-a ridicat la aproximativ 190 de milioane de euro, din care 150 de milioane au reprezentat indemnizatii platite pentru politele de pe teritoriul tarii noastre.

    Cele mai mari sume datorate pentru plana daunelor pe RCA revin societatilor ASIROM, OMNIASIG, UNITA si ARDAF, in timp ce pentru Carte Verde, pe primul loc se situeaza ALLIANZ TIRIAC.

    „Masura liberalizarilor tarifelor este bine-venita, astfel ca fiecare societate sa poata decide in numele sau cum sa vanda RCA - scump sau ieftin. La nivelul acestui an, rata daunei pe acest tip de asigurare tinde sa depaseasca 100% asa ca o majorare a tarifelore era imperios necesara”, declara Georgeta Sasu, director in cadrul BT Asigurari.

    4 milioane de romani ar putea plati Carte Verde degeaba

    Daca pentru romanii obisnuiti sa calatoreasca in afara granitelor tarii, noile reglementari vor reprezenta o reala economie, vor exista destule autovehicule pentru care obligativitatea platii Cartii Verzi va fi o cheltuiala inutila.

    Astfel, conform Raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pe anul 2005, numarul de polite de Carte Verde incheiate la nivelul anului trecut a fost de mai putin de 400 de mii, fata de aproape 5 milioane de asigurari RCA incheiate in aceeasi perioada.

    Aceasta diferenta demonstreaza ca daca noua prevedere a CSA s-ar fi aplicat inca de anul trecut, mai bine de 4 milioane de romani ar fi achitat costul asigurarii degeaba.

    La acest moment, o polita de tip Carte Verde pentru o luna, in oricare din tarile Uniunii Europene costa 100 de dolari, iar pentru tarile limitrofe, tariful este de 40 de dolari.