Liberalii au convocat ieri-dimineata o sedinta a conducerii Aliantei pentru a prezenta PD conditiile ramanerii in Executiv. PD era

invitat sa accepte reducerea CAS-ului la 6%, pastrarea taxei de prima inmatriculare, retragerea trupelor din Irak, inlocuirea ministrilor Monica Macovei si Vasile Blaga, dar si a lui Radu Berceanu. Democratii au acceptat primele doua conditii, presedintele executiv Adriean Videanu fiind un adept al pastrarii taxei de prima inmatriculare.

Delegatia PD a solicitat timp de gandire in privinta retragerii trupelor. Singura conditie pe care PD a refuzat-o explicit a fost inlocuirea ministrilor Macovei si Blaga. Spiritele s-au incins atunci cand liberalii au solicitat si sanctionarea ministrului Radu Berceanu, dar democratii au raspuns ca nu-l pot sanctiona pentru ca a avut mandat de la partid pentru respectivele declaratii.

Tariceanu - mandatat pe semnatura

Ulterior, liberalii s-au reunit in cadrul Biroului Politic, iar vicepresedintele Crin Antonescu le-a prezentat rezultatele intalnirii cu PD. Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat un mandat pentru formarea noului Guvern.

In textul prezentat de Tariceanu, premierul a dorit sa nu se faca referire explicita la eliminarea PD, ci doar la negocierea unei formule de stabilitate politica si guvernamentala. Insa majoritatea celor prezenti au pledat pentru eliminarea PD din Guvern, iar Tariceanu a promis ca va tine seama de acest lucru.

Vicepresedintele Ludovic Orban a solicitat ca foaia pe care era scris mandatul sa treaca pe la fiecare membru BPC, care sa semneze ca este de acord, au afirmat surse liberale. Liderii liberali au acceptat acest procedeu si, rand pe rand, au semnat pentru restructurarea Guvernului. Singurul care a avut rezerve a fost ministrul Varujan Vosganian.

Potrivit surselor citate, restructurarea va fi anuntata in doua-trei zile, fara ministrii PD, eliminati in totalitate sau pe bucati.

Alianta a decedat oficial

La finalul sedintei, Tariceanu s-a prezentat in fata presei si a oficializat sfarsitul colaborarii cu PD. "Incerc o dezamagire legata de continutul discutiilor din Alianta, discutii care au conturat o stare de fapt.

Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces care a fost initiat cu multa grija, prin decizia PD de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul Guvernului, practic de boicotare a actului guvernamental.

Nu am putut sa nu remarc si gestul facut de ministrul Berceanu, care a fost mandatat, pus de conducerea PD, sa ma atace in mod public, sa ma ironizeze si sigur ca aceste lucruri nu pot fi neglijate si le-am dat interpretarea cuvenita". Primul ministru a anuntat ca se va prezenta in fata Parlamentului cu guvernul restructurat, fara a spune explicit daca va elimina sau nu PD.

Vicepresedintele Crin Antonescu a recunoscut, oficial, ca noul Guvern va fi fara PD. El a sustinut ca, practic, Biroul Politic Central al PNL l-a mandatat pe premier sa caute solutii pentru o noua majoritate parlamentara, in vederea formarii unui guvern restructurat, fara PD.

Integral in Romania libera